Empreses, entitats i particulars de les comarques gironines dediquen tots els seus esforços a fer arribar a l’Hospital equips de protecció per als professionals
Les aportacions dineràries rebudes s’han destinat a la compra de més material de protecció i d’aparells mèdics per a les noves unitats de cures intensives obertes
Pastisseries, cafès, pizzeries i altres negocis del sector de l’alimentació s’organitzen per fer arribar als treballadors del Trueta menjar preparat, fruita fresca i productes alimentaris de tota mena
En poc més de tres setmanes, l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha rebut un allau de solidaritat. Empreses, fundacions, entitats sense ànim de lucre, xarxes de voluntaris, ampes, escoles, instituts, universitat, ajuntaments, associacions, clubs esportius i particulars de les comarques gironines s’han mobilitzat com mai abans per ajudar el Trueta a fer front a la crisi sanitària motivada per la pandèmia de coronavirus.
L’Hospital ha rebut incomptables donacions de material sanitari i equips de protecció individual per als professionals: granotes, bates, mascaretes, guants, peücs, ulleres i viseres protectores... Tot aquest material, afegit al que ha subministrat la Generalitat de Catalunya, s’ha anat distribuint diàriament per les unitats d’hospitalització i ha permès afrontar una situació assistencial molt complexa amb garanties de seguretat.
Cal destacar especialment la implicació de cinc empreses del sector carni gironí. Friselva, Friusa, Grup Batallé, Grup Cañigueral i Euromet Agrofood han sumat esforços i han fet donació de 7.300 granotes d'alta protecció i 120.000 mascaretes quirúrgiques i FFP2. Aquestes mascaretes s’han importat directament de la Xina i van arribant progressivament al magatzem del Trueta, des d’on es reparteixen a l’Hospital mateix, al Santa Caterina i als centres d’atenció primària.
Altres exemples de col·laboracions solidàries són les de la Fundació Jaume Casademont, que ha fet donació de mascaretes d’alta protecció, o l’empresa BUERGO.FOL que ha donat respiradors i altre material electromèdic. La Universitat de Girona, a través de les Facultats d’Infermeria i de Medicina, i centres educatius com l’Institut Narcís Xifra també han aportat nombrós material. A la Cellera de Ter un grup de voluntaris ha confeccionat més de 700 bates impermeables per als professionals del Trueta. En els propers dies en faran donació d’uns quants centenars més, que es faran arribar també al Santa Caterina i als centres d’atenció primària.
La xarxa de voluntaris coronavirus makers de Girona i altres xarxes de voluntaris locals també han col·laborat intensament des del primer moment i han fet entrega de centenars de viseres protectores fetes amb impressores 3D que s’han distribuït per l’Hospital Trueta, l’Hospital Santa Caterina i els centres d’atenció primària.
La col·laboració de la multinacional farmacèutica veterinària Hipra ha estat clau en la lluita per frenar la corba de contagis. Amb la cessió desinteressada de les seves instal·lacions, equipaments i professionals, Hipra ha fet possible millorar el temps de resposta del processament de les mostres per PCR de pacients i professionals de la Regió Sanitària Girona, és a dir, reduir el temps de l’obtenció dels resultats que determinen si hi ha o no presència de SARS-CoV-2. Hipra també ha fet donació de material d’alta protecció per als professionals del Trueta i el Santa Caterina, entre d’altres centres.
D’altra banda, des de l’inici de la pandèmia, centenars de particulars, entitats i empreses han fet aportacions econòmiques per valor de gairebé 290.000 euros fins ara. L’Hospital Trueta destina íntegrament aquests diners a la compra d’aparells mèdics necessaris per equipar les àrees assistencials habilitades per ingressar els pacients amb COVID-19.
Gràcies al suport econòmic de Metalquimia, Friselva i altres empresaris del territori, per exemple, s’han pogut adquirir vuit nous respiradors de ventilació mecànica invasiva de gamma alta. Aquests aparells permetran equipar nous espais per atendre pacients crítics amb COVID-19 que l’Hospital habilitarà properament de manera estable.
El món de l’esport també s’ha compromès en la lluita contra el coronavirus. Així, la campanya solidària #GuanyaremAlCovid19, impulsada pel Girona FC, ha aconseguit sumar els diners necessaris per poder adquirir un nou ecògraf que el Trueta destinarà al servei de medicina intensiva. El nou equip, que arribarà properament, compta amb totes les prestacions necessàries per al diagnòstic i el seguiment dels pacients infectats més greus que estan ingressats a les diferents unitats de cures intensives, obertes temporalment per donar resposta a l’increment de pacients crítics. La campanya del Girona FC continua oberta i, de moment, ha recollit prop de 12.000€, que el club doblarà.
El pilot de Moto GP Maverick Viñales també ha volgut contribuir a la lluita contra la pandèmia i ha fet una important donació de mascaretes i viseres protectores. I el triatleta alemany resident a Girona Jan Frodeno, or olímpic i tricampió mundial d’ironman, ha organitzat i completat un ironman solidari a casa seva. Una part dels diners recaptats es destinarà a l’Hospital Trueta.
Les donacions econòmiques rebudes també han servit per comprar més material de protecció individual per als professionals. És el cas de la comanda feta a una empresa amb seu a Olot, que ha adaptat la seva línia de producció habitual per confeccionar bates impermeables reutilitzables amb un teixit tècnic adient per a ús sanitari. 3.000 d’aquestes bates ja s’estan fent servir als hospitals de Girona i Salt. Les properes entregues es continuaran distribuint als dos hospitals i als centres d’atenció primària.
Amb l’objectiu de millorar el benestar dels pacients amb COVID-19 ingressats a cures intensives, l’Alcantara Family Foundation ha volgut aportar el seu gra de sorra fent donació al Trueta d’un equip Liberia UCI. Es tracta d’un sistema de comunicació intel·ligent que permet que els pacients traqueostomitzats ja desperts es puguin comunicar amb els professionals que tenen cura d’ells a través d’un sintetitzador de veu que activen amb la mirada. Així poden transmetre les seves necessitats de manera clara, fet que ajuda a disminuir la seva angoixa.
Finalment, destacar que el sector alimentari i de la restauració s’ha mobilitzat perquè els professionals que aquests dies estan al peu del canó se sentin més cuidats que mai i els han fet arribar fruita fresca, xocolates, aigües, pizzes, menjar preparat, caldo, cafès, torrons, bunyols i altres dolceses que els treballadors del Trueta han agraït enormement.
Aquest esclat de solidaritat, des de la més petita fins a la més gran aportació, ha suposat un ajut molt important en la gestió d’aquesta crisi sanitària. I tot i que la majoria de les donacions s’han canalitzat a través de l’Hospital Trueta, com a centre de referència i amb més pacients crítics ingressats de la Regió, també s’han distribuït a l’IAS i als centres d’atenció primària en funció de necessitats assistencials de cada moment.