La Marató de TV3 2018 finançarà tres projectes d’investigació de l’IDIBGI contra el càncer

Foto del grup a l'acte de lliurament d'ajudes a la recerca en càncer de La Marató de 2018

Els tres projectes es repartiran prop de 840.000 euros

La Fundació La Marató de TV3 va fer públics el passat dimecres 30 d'octubre els 43 projectes de recerca sobre càncer que rebran els fons de l’edició de La Marató de 2018, en la inversió anual en recerca més gran de la seva història. Entre els escollits, cal destacar tres projectes que desenvoluparan investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), que rebran gairebé 840.000 euros els propers tres anys.

Els investigadors premiats van recollir els guardons en un acte que va tenir lloc a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb la presència de les conselleres de Presidència i de Salut, Meritxell Budó i Alba Vergés; la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach; el president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Joan Sala; el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, i el director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Robert Fabregat.

Els projectes de l’IDIBGI premiats són els següents:

  • El projecte Teràpies i biomarcadors específics dels òrgans per tal de millorar el tractament de la metàstasi cerebralestà liderat pel doctor Joaquim Bosch, referent clínic de càncer de pulmó de l’ICO Girona-IDIBGI, i hi col·laboraran els grups liderats pel doctor Manuel Valiente, investigador principal del Grup de Metàstasi Cerebral del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), i el grup del doctor Alfonso Calvo, del Centro de Investigaciones Médicas Aplicadas (CIMA) de la Universidad de Navarra. Aquest projecte, que analitzarà teràpies i biomarcadors òrgan-específics per tal de millorar el tractament de la metàstasi cerebral, cercarà tractaments més efectius i precisos contra aquest tipus de càncer mitjançant una nova estratègia centrada en crear un entorn hostil per a les cèl·lules cancerígenes al cervell. El projecte rebrà un finançament de 400.000 euros.
  • El projecte Anàlisi de patrons de la microbiota associats al càncer de pàncrees i estudi del seu paper en la inflamació de l'hoste, l'estrès oxidatiu i l'estat immunitariestà liderat pel doctor Eric J. Duell, de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i pel doctor Xavier Aldeguer, cap de servei de l'Aparell Digestiu i  investigador de l’IDIBGI. El seu projecte, que rebrà un finançament de 299.146,21 euros, estudiarà els canvis de la microbiota intestinal associats a la pancreatitis crònica que pot predisposar a patir càncer de pàncrees, un dels més mortals. A l’estudi es pretén valorar si aquests canvis es poden utilitzar com a senyal per a la prevenció i detecció precoç d’aquest tipus de càncer.
  • El projecte Biomarcadors no invasius per a l'estratificació del risc del càncer de pròstata: glicoformes del PSA i ressonància magnètica multiparamètricaestà coordinat per la doctora Esther Llop, del grup de recerca de Bioquímica del Càncer de la Universitat de Girona (UdG), juntament amb el doctor Josep Comet, cap de servei d'Urologia de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i investigador de l’IDIBGI. Aquest projecte consisteix en l’optimització i avaluació de dues metodologies no invasives per millorar el diagnòstic del càncer de pròstata, que permetria que els pacients amb sospita de tumors més agressius poguessin ser tractats de forma més ràpida i efectiva. També permetria reduir el nombre de biòpsies en pacients amb baix risc de tenir un tumor significatiu, evitant així tractaments innecessaris. El projecte rebrà un finançament de 140.625 euros.
ICSGIRONA
Dilluns, 4 Novembre 2019

Tags: