L’EAP Tordera assoleix la penúltima fase d’acreditació, de l’OMS i UNICEF, com a centre que promou la lactància materna

Foto del taller de lactància materna

Fins ara només hi ha cinc centres de primària a l’Estat espanyol que hagin obtingut l’acreditació definitiva

L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Tordera ha assolit la tercera fase d’acreditació de la IHAN (Iniciativa per la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància), d’UNICEF i de l’Organització Mundial de la Salut, un reconeixement de qualitat en l’atenció a mares i infants en la lactància i la criança. El de Tordera és l’únic centre d’atenció primària de l’Estat espanyol que gaudeix ara del tercer nivell d’acreditació, el penúltim abans d’obtenir l’acreditació definitiva, una condició que només tenen cinc centres de tot l’Estat.

Aquest tercer grau d’acreditació reconeix el pla d’accions posat en marxa que lidera una comissió de lactància materna, que està formada per professionals del CAP i dues mares que actuen com a representants de les famílies.  Les tasques que s’han desenvolupat els últims anys inclouen la formació continuada dels professionals, un aspecte molt valorat a l’informe d’UNICEF, les millores en els espais i mitjans disponibles per a pacients i familiars i les activitats de formació i informació dirigides als pares.  També es garanteix la primera visita dels nadons a les 48 hores després de l’alta hospitalària.

L'EAP Tordera va crear, fa 11 anys, el taller de lactància materna, conduït per la infermera pediàtrica i consultora certificada en lactància, Anna Pol. El taller va néixer amb els objectius de promoure la lactància materna i donar-hi suport, i d’oferir eines i ajuda a les mares a fi de trobar trobar solucions a les dificultats amb què es podien trobar. Cal dir que les mares han creat una xarxa de comunicació entre elles i els professionals sanitaris per estar en contacte permanent.

Gràcies a aquest treball interdisciplinari, l’equip promotor, durant el procés d’acreditació, ha estat premiat en nombroses ocasions a diversos congressos i per associacions que promouen la lactància materna.

Per assolir l’acreditació definitiva, l’equip ja prepara un estudi de prevalença per demostrar que, des de l’inici del procés, ha augmentat la taxa de lactància materna entre les usuàries del CAP Tordera.  Quan finalment s’aconsegueixi l’acreditació, s’han de dur a terme avaluacions periòdiques per garantir que se segueixen complint els requisits de l’acreditació.

Foto del taller de lactància materna  Foto del taller de lactància materna  Foto del taller de lactància materna  Foto del taller de lactància materna

 

ICSGIRONA
Divendres, 27 Juliol 2018