Odontòlegs i cirurgians maxil·lofacials fan 658 revisions de salut bucodental a la Regió Sanitària de Girona en el marc de la campanya #StopCàncerOral

Professionals fent revisions de salut bucodental durant el Dia Europeu contra el Càncer Oral

Els controls s’han fet el dia 12 de juny, Dia Europeu contra el Càncer Oral, per conscienciar la ciutadania sobre la importància de fer-se revisions periòdiques

Els sanitaris han detectat 104 anomalies, de les quals faran seguiment, i han derivat al Servei de Cirurgia Maxil·lofacial del Trueta sis persones, per fer-los un estudi a fons

Un total de 650 persones han decidit apuntar-se a les visites sense cita de la campanya #StopCàncerOral que han tingut lloc el 12 de juny, coincidint amb el Dia Europeu contra el Càncer Oral. Les visites s’han fet a les unitats d’odontologia de la majoria de centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona, i al Servei de Cirurgia Maxil·lofacial i a la Unitat de Cap i Coll de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

De les 658 persones ateses, 274 homes (41,7 %) i 384 dones (58,3 %), un total de 200 són fumadores i 191 consumeixen alcohol diàriament. El 55 % de participants manté una higiene bucal bona i el 15 %, deficient. El 38,1 % porta pròtesis, un 26 % de les quals estan desajustades i cal revisar-les. Els professionals han detectat 104 irregularitats a les revisions realitzades, en 6 de les quals els pacients s’han derivat a la consulta del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial del Trueta per fer-los un estudi més a fons, ja que es tracta de lesions premalignes o bé de tumoracions a les quals cal fer una biòpsia. També s’han detectat 20 casos en què és necessària algun tipus d’intervenció per part d’odontologia. A una cinquantena de les persones ateses se’ls han detectat lesions a les mucoses, que caldrà controlar d’aquí a sis mesos. A la resta de persones visitades, una quarta part del total, se les ha citades per a seguiment d’aquí a un any.

A la Regió Sanitària de Girona unes 115 persones són diagnosticades cada any de càncer de llavi, cavitat oral o faringe. El 2016 es va trobar càncer oral a 83 homes i 33 dones i aquesta malaltia va causar la mort a 30 gironins i 10 gironines. Els 116 càncers orals diagnosticats el 2016, segons els tipus, van ser: 27 càncers de boca, 25 de llengua, 18 de llavi, 14 d’hipofaringe, 12 de nasofaringe, 10 d’amígdales i 10  d’orofaringe.

Tenint en compte que el 90 % dels casos de càncer bucal i orofaringi són fàcilment identificables amb una inspecció, els centres de salut de la Regió Sanitària de Girona han posat en marxa una campanya que pretén conscienciar la ciutadania dels factors de risc de la malaltia i de com prevenir-la, i posar en relleu la importància de visitar la consulta d’odontologia per revisar la salut bucodental. La sospita del diagnòstic ha de ser confirmada amb una biòpsia.

Així, sota l’etiqueta #StopCàncerOral i el amb lema “Treu la llengua al càncer”, des del 4 de juny els professionals de l’atenció primària reparteixen tríptics a la ciutadania on se la informa sobre què es pot fer per evitar el càncer oral –com ara,  una bona autoexploració─ i on se li recorda la importància d’anar a visitar-se a odontologia si detecten qualsevol anomalia. També s’està duent a terme una campanya, a través de les xarxes socials i de les pantalles informatives dels centres de salut, que s’allargarà fins a principis d’agost.

Una de les accions que s’han dut a terme en el marc de la campanya han estat les revisions a la ciutadania sense necessitat de cita prèvia que s’han fet el dia 12 de juny, coincidint amb el Dia Europeu contra el Càncer Oral.

El càncer de boca representa entre el 3 i el 5 % de tots els càncers diagnosticats o, d’una manera més àmplia, el càncer de cap i coll és un dels que tenen una prevalença més elevada i una de les deu causes més comunes de mort al món. Els homes tenen més risc de patir càncer oral que les dones. Les localitzacions més freqüents del càncer oral en la població europea són la llengua, el terra de la boca, el llavi inferior, la geniva, l’interior de la galta, el paladar, i el vel del paladar (campaneta). Entre un 5 % i un 20 % dels càncers orals es presenten en diferents localitzacions alhora, o en diferents moments.

És important que el càncer oral es detecti com més aviat millor perquè tingui un bon pronòstic. La supervivència al cap de 5 anys pot variar del 20 al 90 %, depenent de la localització i l’estadi del tumor.

Entre els principals factors de risc per desenvolupar un càncer oral hi ha el consum de tabac i d’alcohol. El càncer bucal és, aproximadament, 4 vegades més prevalent entre els fumadors que entre els qui no han fumat mai. Les persones fumadores, si a més a més són bevedores (consum d’alcohol > 45 g/dia), tenen un risc major, entre 6 i 15 vegades, de patir càncer de cap i coll que les persones abstèmies.

Aquesta campanya ha estat organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el CatSalut a Girona i l’Institut Català de la Salut, i ha comptat amb el patrocini de la Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral, el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya/Girona i el Col·legi de Metges de Girona. Per tal de fer-la efectiva, ha estat imprescindible la col·laboració de les entitats proveïdores de salut de la Regió Sanitària de Girona, el Col·legi Oficial de Farmacèutics, l’Associació Espanyola contra el Càncer i l’Oncolliga.

Professionals fent revisions de salut bucodental durant el Dia Europeu contra el Càncer Oral  Professional fent revisions de salut bucodental durant el Dia Europeu contra el Càncer Oral  Professional fent revisions de salut bucodental durant el Dia Europeu contra el Càncer Oral  Professional fent revisions de salut bucodental durant el Dia Europeu contra el Càncer Oral

ICSGIRONA
Divendres, 22 Juny 2018