Entra en funcionament el Centre d’Urgències d’Atenció Continuada Güell, que donarà atenció urgent les 24 hores del dia

Entra en funcionament el Centre d'Urgències d'Atenció Continuada Güell

El gerent del CatSalut ha visitat avui el nou dispositiu coincidint amb l’inici de l’activitat, que s’allargarà durant el període de la grip

David Elvira ha visita el CUAP Güell, la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica i les obres d’ampliació i reforma del Servei d’Urgències de l’Hospital Trueta, totes accions emmarcades dins el Pla nacional d’urgències de Catalunya

Avui ha entrat en funcionament el Centre d’Urgències d’Atenció Continuada Güell (CUAP Güell), que donarà atenció urgent les 24 hores del dia. Aquest dispositiu, que s’emmarca dins el Pla integral d'urgències de Catalunya (PIUC), s’han posat en marxa per fer front a l'increment de la demanda de serveis sanitaris prevista amb l’augment dels casos de grip. Coincidint amb el primer dia d’atenció continuada, avui ha visitat el CUAP Güell el director del CatSalut, David Elvira, acompanyat pel gerent del CatSalut a  Girona, Miquel Carreras, a més d’altres representants com ara el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, Joaquim Casanovas, i altres responsables de la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS a Girona. 

Des de l’any 2006, el Güell concentrava l’atenció a les urgències des de les 20 a 8 h i les 24 hores en cap de setmana i festius. Ara, per tal de poder atendre l’atenció continuada les 24 hores, s’ha incorporat al dispositiu un equip format per un metge, una infermera i un administratiu, que donaran atenció des de les 8 h fins a les 20 h els dies laborables.

Aquest dispositiu d’atenció treballa de manera coordinada amb el telèfon d’emergències 061, que activa el recurs més adequat segons la demanda, especialment pel que fa a l’atenció domiciliària en horari de nit. Durant els dies laborables, l’atenció a domicili és atesa pels equips d’atenció primària i pels professionals del Güell en el tram diürn dels caps de setmana. Els objectius del model són, justament, facilitar l’atenció domiciliària i millorar la qualitat assistencial.

Aquesta acció s’emmarca dins el Pla nacional d’urgències de Catalunya (PLANUC) que ha aprovat el Departament de Salut aquest any 2017. El PLANUC pretén assegurar una atenció continuada i urgent equitativa i de qualitat, adaptada a les necessitats de salut de les persones, a través d’una xarxa d’atenció integrada, accessible i resolutiva, liderada per professionals, que situa el ciutadà en el centre del sistema.

Visita a la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica de l’Institut Català d’Oncologia

Posteriorment, el director del CatSalut s’ha desplaçat a l’Hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta on ha visitat la Unitat d’Atenció Continuada Oncològica (UACO), un nou dispositiu també impulsat dins el marc del PLANUC per tal de garantir una atenció continuada especialitzada i d’alta qualitat. Han fet la visita David Elvira; el director assistencial de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) a Girona, David Gallardo, i la directora d’infermeria, Imma Brao. 

Amb aquesta nova Unitat s’aconseguirà atendre de forma altament especialitzada algunes de les necessitats d’atenció urgent dels pacients atesos a l’ICO Girona i s’evitarà la derivació des de l’àrea ambulatòria al Servei d’Urgències de l’Hospital Trueta. La nova Unitat, que disposa de dos punts d’atenció coordinats per un metge i una infermera, s’ubica a l’Hospital de Dia Oncològic i l’horari d’atenció és de 8 a 17 h, de dilluns a divendres, excepte festius intersetmanals.

A la UACO hi arriben tots aquells pacients oncohematològics procedents de Consultes Externes, Hospital de Dia o Oncologia Radioteràpica que requereixen control principalment per a símptomes atribuïbles a la toxicitat del seu tractament o secundaris a la seva patologia oncohematològica. Així doncs, queden exclosos aquells pacients que tenen una situació d’urgència mèdica no relacionada amb el procés oncològic, pacients que necessiten la intervenció d’especialistes no oncològics per a l’orientació de la seva situació aguda, així com els pacients amb inestabilitat hemodinàmica o amb insuficiència respiratòria. Els pacients sempre han d’estar derivats per un professional sanitari i els ha d’acceptar el metge d’aquesta unitat en funció del seu estat de salut.

Visita a les obres de reforma i ampliació del Servei d’Urgències del Trueta

Durant la seva estada a Girona, David Elvira també ha fet una visita a les obres de reforma i ampliació de les urgències de l’Hospital Dr. Josep Trueta, a Girona, de la qual està previst que en els propers mesos s’acabi la primera fase. Els treballs, que van ser adjudicats a l’empresa CRC Obras y Servicios, SL per un import de poc més de 3,6 milions d’euros, es van iniciar el mes de març d’aquest any i està previst que acabin a la primavera de 2019. Aquestes obres permetran ampliar notablement la superfície del Servei, que actualment disposa de 1.200 metres quadrats i un cop acabades ocuparà fins a 2.336 metres quadrats.

Els treballs s’han organitzat en diverses fases per tal de fer compatible l’activitat assistencial amb els avenços dels operaris. La primera fase consisteix en l’adequació dels espais  alliberats amb el trasllat del Laboratori Clínic Territorial al Parc Hospitalari Martí i Julià per als nous usos com a servei d’urgències. També es realitza en aquesta fase la reforma de la nova zona d’Admissions i la construcció de la nova façana de l’Àrea d’Observacions i Tractament. Aquesta fase està previst que acabi el mes de gener, moment a partir del qual començarà l’equipament d’aquesta part del Servei. Un cop acabat, tota l’activitat del Servei d’Urgències es traslladarà a aquest sector per tal de deixar lliure l’espai que ocupa avui perquè es pugui fer la reforma total d’aquesta zona. Aquesta fase està previst que s’allargui durant 8 mesos, a més dels 3 mesos previstos per a  equipaments i trasllats. La darrera fase, de 6 mesos de durada, consistirà en la reforma de l’actual Àrea d’Observació i de la sala de tractament.

L’ampliació del Servei d’Urgències permetrà una gran millora, tant per als més de 70 professionals que treballen al servei com per als usuaris. Actualment el Servei disposa de 9 boxs amb una capacitat per a 13 pacients. Amb l’ampliació, es podrà disposar de 23 boxs (8 dels quals es poden convertir en dobles en cas de necessitat) i de 12 punts d’observació monitorada i 4 punts d’atenció per als pacients crítics. A més, hi haurà 5 consultes específiques per als pacients menys greus, 8 butaques i una zona de traumatologia amb 5 punts d’atenció i dues àrees de triatge.

Operadors parlant  Netges parlant

ICSGIRONA
Dilluns, 18 Desembre 2017