Un any més, Departament de Salut, ICS, IAS, IDIBGI i UdG han organitzat un cicle de conferències i d’activitats de sensibilització, enguany al voltant de les malalties infeccioses
Un any més, l'Institut Català de la Salut a Girona, l'Institut d'Assistència Sanitària -sota el paraigüa del Departament de Salut-, l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona i la Universitat de Girona volen contribuir a La Marató. És per això, que organitzen un seguit d'activitats de sensibilització i un cicle de conferències, amb un enfocament doble: per a professional o obertes al conjunt de la ciutadania.
Dimarts que ve, 21 de novembre, es durà a terme la primera sessió oberta a la ciutadania i tractarà sobre les “Malalties tropicals importades i l'atenció al viatger”. La xerrada es farà a les 18h a la Biblioteca Carles Rahola de la ciutat de Girona. Es parlarà sobre les malalties tropicals, moltes de les quals es transmeten a través de les picades d'insectes com mosques i mosquits, els anomenats vectors. La malària, el dengue, el zika o el chagas, entre d’altres, són malalties de les quals tots hem sentit parlar. Però quines són les més freqüents i les que cal més fer especial atenció? Què s'ha de fer si sospites que pots haver agafat la malaltia? I el què és més important: què podem fer per prevenir-les?
La xerrada anirà a càrrec de la Cristina Soler, metgessa del Servei de Medicina Interna i experta en medicina tropical de l'Hospital Santa Caterina de Salt, i Ramon Dalmau, cap de la Unitat de Salut Internacional del mateix centre, que respondran a aquests tres plantejaments:
- “He tornat de viatge amb un company no desitjat: les Malalties Tropicals”
- “Fa anys que vaig marxar del meu país. Tinc risc de patir alguna malaltia diferent de les habituals d’aquí’”
- “Anem de viatge amb seguretat. Què hem de fer i què no”
Després de la seva intervenció els especialistes atendran les preguntes del públic.
Els actes continuaran el dia 28 de novembre amb una xerrada sobre una altra de les malalties infeccioses: “Hepatitis C: l’eradicació és possible”. Aquest acte es farà a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina a les 13.30h. La conferència anirà a càrrec de la Carme López, metgessa adjunta del Servei d’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i del Dr. Xavier Pamplona, digestòleg de l'Hospiotal santa Caterina de Salt. Moderarà l’acte la doctora del mateix servei Isabel Serra.
El dia 14 de desembre clourem el cicle tractant sobre la vacunació, un dels principals mecanismes que tenim per combatre les infeccions. Sota el títol “Vacunes!... millor prevenir que curar” els ponents parlaran sobre la vacunació en l’adult i també en l’edat pediàtrica: els canvis en els calendaris de vacunacions de la infància segons la incidència de les malalties, noves vacunes que van sortint o les reaccions adverses, entre d’altres.
També cal destacar la primera de les xerrades del cicle amb un caire més professional, que va tenir lloc dimarts que 14 de novembre a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Chaysavanh Manichanh, de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) va parlar sobre la implicació de la microbiota en la sèpsia, una xerrada que portava per títol "Use of sequencing technologies to investigate the human microbiome: application in critical illness". Va moderar l'acte el Dr. Josep-Maria Sirvent, cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospial universitari de Girona Dr. Josep Trueta i membre del Grup d'Estudi de Malalties Infeccioses del Pacient Crític de l'IDIBGI.
Els dies 12, 13 i 14 de desembre es realitzaran activitats d’educació sanitària als centres d’atenció primària de Girona, a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i al Parc Hospitalari Martí i Julià. Els tres campus universitaris de la UdG també seran l’escenari de més accions d’educació sanitària i, a més, s’hi impartiran ‘càpsules de ciència’, és a dir, xerrades de curta durada, dutes a terme per especialistes, que abordaran les patologies objecte de La Marató. En concret es tractarà sobre les malalties de transmissió sexual al segle XXI i l’VIH, sobre les malalties tropicals importades, la sèpsia i es realitzarà una sessió específica sobre la recerca clínica.
El dijous 15 es farà un any més la pedalada solidària a l’Hospital de Santa Caterina, en què pacients de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca faran quinze minuts de cicloergòmetre. Per cada minut pedalat, la Unitat donarà un euro a La Marató.