Els cinc projectes de recerca es repartiran més d’un milió d’euros
La Fundació La Marató de TV3 va fer públics ahir a la tarda els 34 projectes de recerca sobre diabetes i obesitat que rebran els fons de La Marató de 2015. Entre els escollits, cal destacar quatre projectes desenvolupats per endocrinòlegs, investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i membres del CIBER, que rebran en total més d’un milió d’euros els propers tres anys. També rebrà quasi 200.000 un projecte en el que participa el Dr. Javier A. Menéndez, cap del grup de Metabolisme i Càncer del Programa PROCURI a l'ICO-Girona i també investigador de l'IDIBGI.
Els investigadors premiats van recollir els guardons en un acte que va tenir lloc a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb la presència del director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu; el Secretari General de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, Xavier de Balanzó, i la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i presidenta de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach.
Els projectes premiats són els següents:
- El projecte “Identificació de mediadors moleculars de la senyalització de l'intestí vers la sensibilització a la insulina i el “browning” del teixit adipós: paper de LBP i FGF15/19” coliderat per la doctora Marta Giralt Oms (Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona) i pel doctor José María Moreno Navarrete (IDIBGi-Hospital Dr. Josep Trueta) pretén investigar l’impacte de factors intestinals en la fisiopatologia del teixit adipós i de la obesitat. Aquest projecte rebrà un finançament de 299.625 euros.
- El projecte “Regulació de l'activitat mitocondrial com a estratègia terapèutica per a l'obesitat i la diabetis de tipus 2” coliderat pel doctor Wifred Ricart Engel (IDIBGi-Hospital Dr. Josep Trueta) pel doctor Julián Aragonés López (Instituto de Investigación Sanitaria – Hospital Universitario de La Princesa Madrid) i per la doctora Marta Camps Camprubí (Facultat de Biologia, Universitat de Barcelona) pretén investigar nous factors que modulen l’activitat mitocondrial en el teixit adipós en condicions de obesitat i diabetis tipus 2. Aquest estudi rebrà un finançament de 230.946 euros.
- El projecte "Rellevància del clúster miR-424(322)/503 en el desenvolupament d’un teixit adipós hiperplàsic" compta com a investigadors principals amb Francisco J. Ortega Delgado (Hospital Dr. Josep Trueta-IDIBGi) i David Llobet Navas (Institute of GeneticMedicine-IGM). El programa de recerca proposat ha de permetre una millor comprensió dels mecanismes subjacents a la funció dels miRNAs en l'obesitat, pavimentant el camí al desenvolupament de noves teràpies en el camp de l’endocrinologia i possibles aplicacions comercials. Els microRNAs són una família de molècules involucrades en la formació i el manteniment d’un teixit adipós saludable. Els mecanismes implicats són pràcticament desconeguts. Aquest projecte rebrà un finançament de 299.875 euros.
- A més, el doctor José Manuel Fernández Real, també de l'IDIBGI, participa en el projecte de recerca "Reducció de l'obesitat: teràpia anti-S6K1", del qual n'és la investigadora principal la doctora Sara Catherine Kozma, de l'Institut d'Investigació Biomèdica Hospital Universitari de Bellvitge (IDIBELL). En aquesta investigació s’avaluarà de forma minuciosa la cascada de senyals que la insulina exerceix sobre les cèl·lules del teixit adipós, el que permetrà iniciar noves teràpies de prevenció i tractament de l’obesitat. Aquest projecte rebrà un finançament de 200.000 euros amb el fons recollits per La Marató 2015.
- Per la seva banda, el Dr. Javier A. Menéndez, cap del grup de Metabolisme i Càncer del Programa PROCURI a l'ICO-Girona i també investigador de l'IDIBGI, liderarà una de les tres unitats de recerca implicades en el projecte “Impacte del metabolisme energètic en les modificacions epigenètiques derivades de la combinació de diabetis i obesitat", el qual estarà liderat pel Dr. Jorge Jove Maried de l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-Reus i on també participarà el Dr. José López Miranda, de l'Hospital Reina Sofia de Còrdova. El principal objectiu de l'estudi és distingir quines alteracions metabòliques poden predir un efecte negatiu en la integritat del epigenoma humà i explorar els efectes de la pèrdua de pes i de tractaments anti-diabetis com la metformina en els codis epigenètics. El repte és utilitzar per primera vegada dades metabolo-epigenètics per aclarir el fenomen de “memòria metabòlica” en malalties que, com la diabetis i l'obesitat, es coneix que impacten significativament en el risc d'aparició de malalties oncològiques i de que tinguin un pitjor pronòstic. Aquest projecte rebrà 199.420 Euros.