La diabetis tipus 2 és la més freqüent i s’associa al sobrepès en més d’un 80% de casos

Actualment està començant a diagnosticar-se en pacients joves, a causa de les altes taxes d'obesitat.

L’obesitat serà l’eix central d’una jornada dirigida a la ciutadania que se celebrarà el dia 2 de desembre a l’Auditori Josep Irla de Girona, a partir de les 19 h

L'obesitat es defineix com un increment de pes produït per un augment de les reserves de greix per sobre dels valors que es consideren normals en funció de les característiques individuals (alçada, corpulència, edat, sexe). La condició prèvia a l’obesitat és el sobrepès, en el qual l'excés de pes presenta un increment menor que en  l'obesitat però també se situa per sobre dels valors considerats normals. El terme “excés de pes” resulta de considerar conjuntament les persones amb sobrepès i les que presenten obesitat. En ambdós casos, una alimentació saludable i la pràctica regular d’activitat física són els principals factors de prevenció.     

El sobrepès i l’obesitat seran el tema central de la jornada que se celebrarà el proper 2 de desembre, a les 19 h, a l’Auditori Josep Irla de Girona (a l’edifici de la Generalitat) en el marc dels actes de La Marató de TV3 organitzats per l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGI), sota el paraigua del Departament de Salut.

Durant la jornada s’informarà de les causes del sobrepès i l’obesitat, del seu tractament dietètic i de l’alimentació equilibrada, del problema de l’obesitat en els infants i dels tractaments mèdics i quirúrgics, així com de les investigacions que estan duent a terme sobre aquesta malaltia.                                                                                 

Es calcula que el 48% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (el 33% té sobrepès i el 15% té obesitat). Entre la població infantil de 6 a 12 anys, el 18,7 % presenta sobrepès i el 11,7% pateix obesitat. Aquesta dada és molt rellevant, ja que l'obesitat i el sobrepès en l'etapa infantil suposen un risc elevat de presentar un excés de pes en l'edat adulta. L’èxit en el tractament de l’obesitat es basa en el manteniment d’una pèrdua de pes clínicament beneficiosa des del punt de vista de la prevenció o del millor control de les comorbiditats associades. La farmacoteràpia en el tractament de l’obesitat ha d’estar considerada com a coadjuvant de les mesures no farmacològiques, com són la restricció calòrica i l’exercici físic, i el seu paper és facilitar el manteniment del pes perdut a llarg termini.

Quan les recomanacions dietètiques i l’exercici físic no aconsegueixen reduir el pes de la persona afectada d’obesitat mòrbida, la cirurgia pot acabar essent l’opció terapèutica. La cirurgia de l'obesitat ha demostrat que manté la pèrdua de pes durant llargs períodes de temps i que, a més, proporciona la millora i curació, en alguns casos, de bona part de les comorbiditats metabòliques i mecàniques. En els darrers anys, s’han descrit tècniques endoscòpiques menys invasives que la cirurgia, tot i que encara és aviat per confirmar la seva eficàcia per manca de resultats a llarg termini.

A la Regió Sanitària de Girona, l’atenció a les persones amb obesitat es fa des de l’atenció primària i els hospitals. La Unitat de Diabetis, Nutrició i Endocrinologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta atén uns 180 casos nous d’obesitat l’any. Al centre es realitzen anualment unes 40 intervencions de cirurgia bariàtrica,  a aquells pacients que en són candidats i que no aconsegueixen reduir pes a través dels mètodes prioritaris, les dietes controlades i l’exercici físic.

Implicació d’organitzacions i institucions

El cicle “Les malalties metabòliques: diabetis i obesitat. Causes. Prevenció, Tractament. Recerca” és la tercera edició d’un cicle coorganitzat per l’ICS Girona i l’IAS en el marc de l’aliança estratègica de les dues institucions, dins la línea d’acció dirigida a la ciutadania. Amb aquest cicle, obert i dirigit als ciutadans, es vol contribuir a la divulgació i a la conscienciació de la població, en general, i de les persones afectades per aquestes malalties i les seves famílies, en particular. Es parlarà de les causes, la prevenció, el tractament i la investigació que s’està duent en aquest camp i ho faran professionals referents en la matèria.

Hi col·laboren, com cada any, el DipSalut, el Fòrum Associació dels Col·legis Sanitaris ( que inclou els col·legis professionals de metges, diplomats d’infermeria, fisioterapeutes, psicòlegs i veterinaris), les facultats de Medicina i Infermeria de la UdG, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Girona, els ajuntaments de Girona i Salt, l’Associació de Diabètics de Catalunya a Girona i, també, l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), l’Agrupació de Comerciants Girona Centre, Touron i Nubbo.

ICSGIRONA
Dimarts, 1 Desembre 2015