Professionals d’aquesta Unitat ofereixen avui una sessió formativa per a afectats d’aquesta malaltia i els seus familiars.
La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple (UNIEM) de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ofereix aquesta tarda una sessió formativa dirigida a persones afectades d’esclerosi múltiple (EM) i els seus familiars. Aquesta trobada anual és, juntament amb l’activitat assistencial i de recerca, un dels pilars bàsics de la unitat de referència en EM de la Regió Sanitària de Girona. La trobada d’avui tindrà lloc a la sala d’actes de l’Hospital Trueta a les 17.30 h i constarà de dues xerrades. Inicialment es tractarà el paper de la infermeria especialitzada en aquesta malaltia, en l’àmbit de l’educació sanitària de les persones afectades i en el seu apoderament en relació amb la malaltia.
En parlarà Miguel Ángel Robles, infermer de la Unitat que ha realitzat una estada al National Hospital for Neurology and Neurosurgery de Londres. Més tard, el responsable de la UNIEM, Lluís Ramió-Torrentà, farà una repassada del tractament de les formes progressives de la malaltia, amb l’actualització i els avenços més recents sobre aquesta forma d’EM. Aquestes sessions formatives són una activitat molt ben valorada i, en edicions anteriors, han tingut una assistència d’un centenar de persones.
A la UNIEM de l’Hospital Dr. Josep Trueta es controlen i tracten la majoria de pacients d'EM de la demarcació de Girona. Actualment, la Unitat participa en més de 20 assaigs clínics (en les fases I, II, III i IV) sobre les diferents formes de la malaltia i en diversos projectes competitius, pels quals ha rebut finançament públic i privat, dirigits a identificar biomarcadors moleculars de pronòstic de la malaltia i de resposta al tractament. També ha rebut ajudes per analitzar les imatges avançades de les lesions que es detecten i l’evolució de l’atròfia cerebral mitjançant ressonància magnètica. En els darrers cinc anys més d’un centenar de pacients han participat en els diferents assaigs clínics que desenvolupa la UNIEM.
L'EM és una malaltia inflamatòria crònica del sistema nerviós central, d’origen desconegut però de base autoimmunitària, en el desenvolupament de la qual participen tant els factors ambientals com els genètics. És la causa de discapacitat d'origen neurològic no traumàtic més freqüent en adults joves.
En la majoria dels casos, el curs natural de la malaltia és progressiu i incapacitant, tot i que l’eficàcia dels tractaments farmacològics actuals permet reduir l’activitat i l’impacte de la malaltia. Avui dia, al món hi ha 2.500.000 persones afectades d’EM; 600.000 a Europa, 46.000 a l’Estat espanyol i 5.000 a Catalunya. La prevalença ha anat augmentant progressivament i la província de Girona té l’índex d’incidència de la malaltia més alt de Catalunya (4,5 casos per cada 100.000 habitants a l’any).
És una malaltia que afecta predominantment les dones (entre 3 i 4 vegades més que els homes) i en la majoria de pacients debuta entre els 25 i 35 anys, moment clau en la vida quant al desenvolupament personal, familiar, laboral i social.
La discapacitat física i cognitiva que pot derivar-se de la malaltia té una enorme influència en tots els aspectes de la vida personal dels pacients i les famílies.
Com a conseqüència d’això, les alteracions produïdes per la malaltia estan relacionades amb grans taxes de desocupació (el 66% dels pacients deixen de treballar a causa de la malaltia als 15 anys del seu inici), limitacions en les interaccions socials i amb un major grau de dependència, sobretot en la població femenina. Tot això fa que es redueixi de manera significativa la qualitat de vida de les persones i les famílies afectades d’EM.