A finals de 2012 l’Institut Català de la Salut a Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària van presentar el Projecte CIMS, el projecte d’aliances estratègiques entre les dues institucions. En aquell moment, es van posar les bases del que havia de ser una nova manera de treballar, basada en el treball per processos i la participació dels professionals en la detecció de punts crítics i proposta d’accions de millora, accions que s’han d’anar executant amb l’objectiu de millora continuada. I tot, amb la vista posada en el pacient i en la consecució de l’excel·lència.
Durant aquests mesos s’ha anat implantant aquesta nova manera de fer, i paral·lelament s’ha anat definint el pla estratègic de les dues institucions 2013-2015, que no és més que el Pla estratègic del Projecte CIMS. Aquest document, recull les línies estratègiques que conduiran les nostres actuacions durant els propers anys, basades en les directrius del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 i fonamentades, en la integració dels recursos i dels professionals.
El pla estratègic recull la Missió i els Valors de cada una de les entitats (l’ICS-Girona i l’IAS), a més dels propis del Projecte CIMS, els quals, com a part integradora del Projecte, assumeixen també com a propis. El canvi més important, però, és que el document recull una sola Visió del que volen ser, la Visió compartida per l’ICS i l’IAS, la Visió del Projecte CIMS. El gerent de l’ICS i de l’IAS, Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, assegura estar “convençut que aquesta Visió comuna és l’evidència més clara que compartim el futur i que junts només farem que millorar i avançar en cadascú dels objectius estratègics situats en les perspectives dels resultats, els clients, els processos, els professionals i l’organització”.
El desplegament del Pla es basarà amb les propostes d’accions realitzades pels diferents grups de treball. Més de 800 professionals estan han participat activament en el Projecte CIMS, ja sigui en els grups de treball pròpiament dits o en l’execució de les accions proposades. Cal tenir present, que fins al moment s’ha proposat prop de 500 accions de millora de gran part dels processos assistencials i objectius estratègics de les dues institucions.
Martínez Ibáñez, assenyala que “hem avançat, i molt, i no hi ha dubte que el Projecte CIMS és la suma del treball i talent dels professionals de les dues institucions”. Amb tot, afegeix que “encara queda un gran camí per fer”:
L’ICS a Girona gestiona 26 Equips d’Atenció Primària (EAP) a tota la Regió Sanitària de Girona, i l’hospital més important de la demarcació i el de referència, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta; que a més és l'hospital bàsic per a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Girona Celrà, Sarrià de Ter i Banyoles. L’ICS Girona compta amb un equip humà d’uns 3.600 professionals, un hospital de 403 llits (entre els convencionals, els 53 de crítics i semicrítics i els 18 bressols patològics), 11 quiròfans i 127 gabinets o consultes externes; 36 centres d’atenció primària i 115 consultoris locals distribuïts per tot el territori, que converteixen l’ICS en la principal empresa proveïdora de serveis sanitaris de la Regió de Girona.
Per la seva part, l’IAS presta al conjunt de la Regió Sanitària de Girona tots els serveis de salut mental i determinats serveis sociosanitaris, socials i de suport i diagnòstic. Ofereix serveis sociosanitaris a les comarques del Gironès, La Selva i El Pla de l’Estany i gestiona l’Hospital Santa Caterina per a la Selva interior i part del Gironès. L’IAS gestiona les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) d’Anglès, Breda-Hostalric i Cassà de la Selva. Per prestar tots aquests serveis l’IAS disposa d'un equip humà format per més de 1.400 professionals, a més d’una estructura descentralitzada amb 24 centres a tota la Regió Sanitària que donen atenció comunitària a la salut mental i a les addiccions, 4 centres d’atenció primària i 11 consultoris locals que cobreixen les necessitats de les tres Àrees Bàsiques de Salut.