Salut presenta el Marc d'Experiència de Pacient per millorar la qualitat de l'atenció sanitària

El programa ha inclòs una taula rodona sobre com es va articular la participació dels professionals dels hospitals Trueta i Santa Caterina en la configuració del projecte del futur Campus de Salut, amb la intervenció de l'infermera pediàtrica Montse Reixach

 

La consellera de Salut, Olga Pané Mena, ha inaugurat aquest matí la primera edició de la Jornada de l’Experiència de Pacient i Participació, promoguda per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut i l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut, que ha comptat amb l’assistència de més de 350 persones, i també s’ha pogut seguir en línia.

El sistema de salut de Catalunya ha establert com una de les seves prioritats estratègiques l’orientació dels serveis de salut envers un model centrat en la persona. Per avançar en aquest model és cabdal identificar les necessitats dels pacients, conèixer la seva percepció i experiència en la seva interacció amb el sistema sanitari i poder avaluar aquesta experiència per millorar-ne la qualitat.

En aquest context, s’ha presentat el Marc de l’Experiència de Pacient al sistema de salut de Catalunya, que té com a objectiu promoure i impulsar la cultura de l’experiència de pacient al sistema de salut públic de Catalunya, per millorar la qualitat de l’atenció. El Departament de Salut ha publicat una pàgina web que recull tota la informació d’Experiència de Pacient.

La consellera Pané ha manifestat que “presentem un document estratègic que ens agradaria que marqués un punt disruptiu i d’avenç, una palanca en la manera que nosaltres volem entendre i gestionar els serveis públics de salut d’aquest país”. I ha afegit que “aquest document neix del compromís del Govern i del nostre departament per integrar la veu de la ciutadania en el sistema de salut i també neix d’un treball rigorós”.

Aquest Marc s’ha elaborat durant el darrer any i mig, i ha comptat amb la participació de més de 250 persones entre persones usuàries, professionals, gestors i experts. En el document es contempla una adaptació dels principis conceptuals de l’experiència de pacient (EXP) a la realitat del sistema de salut de Catalunya, així com diferents recomanacions per a professionals i entitats proveïdores i elements que han de facilitar la seva implantació en el dia a dia dels serveis sanitaris.

L’EXP ha estat reconeguda, juntament amb l’efectivitat i la seguretat clínica, com un dels pilars de la qualitat dels serveis sanitaris. Les tendències internacionals cap a la implementació d’una assistència sanitària basada en el valor –en què, a més de tenir en compte l’eficàcia i l’eficiència, es té en compte la percepció de les persones que reben l’atenció– han crescut en les últimes dècades en tots els sistemes sanitaris, i el sistema de salut de Catalunya no ha estat una excepció. Avui, la majoria d’entitats del nostre sistema de salut dissenyen, avaluen i implementen millores en els serveis, tenint en compte l’experiència de les persones usuàries. El repte principal és que l’EXP s’apliqui de manera homogènia a tot el sistema, assegurant l’equitat per a tota la ciutadania de Catalunya.

Segons ha dit la consellera Pané, “la salut té un component científic, essencial, però no és salut de debò sinó hi ha un component personal del pacient i de la comunitat en la seva estructuració. I el sistema de salut necessita que l’experiència del pacient sigui grata”.

El document que s’ha presentat s’anirà enriquint amb els resultats dels treballs que desenvolupi el Marc d’EXP, fet que permetrà adaptar-lo als canvis i millores al voltant d’aspectes conceptuals, tècnics i operatius que reforcin la cultura de l’EXP al conjunt del sistema.

 

Experiència de participació el projecte del futur Campus de Salut de Girona

A la segona part de la jornada s’han visibilitzat diferents experiències de participació en salut, que tenen a veure amb les polítiques, els serveis de salut, la comunitat, el món local, i la relació professional-pacient. Una ha estat sobre la participació en la configuració del projecte del futur Campus de Salut de la Regió Sanitària de Girona, amb una taula rodona en que hi ha intervingut Montse Reixach, infermera del Servei de Pediatría del Trueta experta en NIDCAP. 

“Es va impulsar un  grup amb professionals dels dos hospitals àmbits dels dos hospitals per fer un seguint àrea per àrea del procés. En el meu cas, quan tocava pediatria van crear un grup de treball específic que va comptar amb una participació molt alta. Estem orgullosos de la feina feta durant un any per tenir el document final”, ha assenyalat.

”Ens agrada que se’ns hagi donat l’oportunitat de participar. Esperem que es tingui compte el document elaborat i en el grup de seguiment se’ns posa al dia de les passes que es van fent”, ha conclòs.
 

ICSGIRONA
Dijous, 6 Febrer 2025

Tags: