L’Hospital Trueta incorpora un procediment més nou i precís per al tractament de la fibril·lació auricular

La Unitat d’Arrítmies del centre ha introduït l'ablació per electroporació, que utilitza polsos elèctrics per afectar només aquelles cèl·lules cardíaques responsables de la fibril·lació auricular i preserva les estructures adjacents, com ara els nervis o l’esòfag

Ja s’han realitzat 28 intervencions mitjançant aquesta tècnica, que destaca per la seva eficiència, rapidesa i seguretat

 

La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha introduït els darrers mesos l’ablació per electroporació entre els procediments que realitza per tractar la fibril·lació auricular (FA), una de les arrítmies cardíaques més freqüents entre la població. Aquesta tècnica té l’avantatge de tractar d’una manera molt selectiva el teixit miocardíac causant de l’afectació, de manera que permet preservar les estructures adjacents. Per aconseguir-ho, utilitza polsos elèctrics molt concentrats en potència i duració per afectar només aquelles cèl·lules causants de la fibril·lació.

“Processos similars, com l'ablació per radiofreqüència i la crioablació, utilitzen fonts tèrmiques que, en algunes ocasions, poden comprometre estructures externes al cor. Mitjançant l’electroporació s’aconsegueix guanyar rapidesa, precisió i seguretat, ja que només altera la cèl·lula cardíaca i no afecta nervis pròxims o bé l’esòfag”, destaca la doctora Emilce Trucco, coordinadora de la Unitat d’Arrítmies del Servei de Cardiologia del Trueta.

La Unitat ja ha realitzat 28 ablacions mitjançant electroporació des del passat mes de juny, quan es va començar a introduir la tècnica a la cartera assistencial. Un fet que referma la seva posició entre les unitats d’arrítmies capdavanteres a Catalunya i a l’Estat. Actualment, combina aquest procediment, també conegut com a ablació per camps elèctrics polsats, amb els tradicionals (basats en l’ús de temperatures extremes, fredes [crioablació] i calentes [radiofreqüència]), per eliminar el teixit cardíac objectiu. La voluntat durant els propers mesos és anar augmentant el volum d’ablacions per electroporació amb relació a les altres teràpies.

L'ablació per electroporació també es realitza a través d'un catèter que s'introdueix per una punció a l'engonal del pacient i transita fins a arribar a l'aurícula esquerra del cor, on hi ha les venes pulmonars. Es tracta d’una intervenció mínimament invasiva, que requereix menys temps en comparació amb altres tècniques. En conseqüència, aporta una millora significativa pel que fa a l'eficiència. 

Els pacients a qui va dirigit aquest tractament són aquells que pateixen una fibril·lació recurrent (paroxística), que es repeteix per intervals (que poden ser de minuts o allargar-se hores) al llarg del temps. Aquesta descompensació pot provocar la formació de coàguls sanguinis en el cor, cosa que augmenta el risc de patir un accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i altres complicacions vinculades al cor. La consulta de la Unitat d’Arrítmies permet identificar els casos en què l’ablació per electroporació és l’opció més adient.

“Primer realitzem una ecografia transesofàgica per assegurar-nos que no hi hagi coàguls dins el cor i, posteriorment, una tomografia cardíaca per detallar l’anatomia de les venes. Si les proves són positives, el pacient ingressa el mateix dia de la intervenció, d’aproximadament una hora de duració, i posteriorment es queda a l’hospital fins a l’endemà, una vegada comprovat que no hi ha complicacions”, explica la doctora Emilce Trucco en relació amb el procés.

 

Més de 109 ablacions per la fibril·lació auricular fins al desembre
La fibril·lació auricular té una incidència creixent en països desenvolupats, atribuïble a factors com l’augment de l’edat poblacional, les majors taxes de supervivència dels malalts del cor o un major sedentarisme entre la població. També pot influir-hi la millora de les eines diagnòstiques per a la seva detecció.

Les xifres indiquen una prevalença creixent amb l’edat i no inferior al 10% en els pacients de més de 80 anys. En el cas de la Unitat d'Arritmies del Trueta, aquest 2024, fins al 5 de desembre havia registrat 109 ablacions per fibril·lació auricular mitjançant electroporació (28), radiofreqüència (16) o crioablació (65). Una suma que permet superar les 100 acumulades durant 2023.

Aquestes intervencions es realitzen en la sala ubicada a la Unitat d’Arrítmies, dedicada als procediments d’electrofisiologia cardíaca. L’espai també està dotat de 8 boxs, compartits amb la Unitat d'Hemodinàmica, destinats a controlar l’evolució durant les primeres hores dels pacients de procediments intervencionistes, així com aquells pacients ambulatoris que no requereixin ingrés.

 

 

   

 

FOTOS: Imatges d'una intervenció per a tractar un cas de fibril·lació auricular utilitzant el procediment d'electroporació realizada a la sala d’electrofisiologia cardíaca ubicada a la Unitat d'Arrítmies del centre. 

 

 

 

ICSGIRONA
Dimecres, 18 Desembre 2024

Tags: