La Unitat de Suport a la Prescripció de Girona combina aprenentatge i joc en un projecte per actualitzar els coneixements sobre l’ús dels medicaments

Amb el nom de Farma Quiz, la unitat envia setmanalment una pregunta sobre el món del medicament mitjançant una aplicació de missatgeria instantània per a mòbils que ja integra un grup de prop de 700 membres

La bona acollida del projecte, dirigit a professionals sanitaris de l’atenció primària, ha despertat l’interès d’altres territoris per fer-lo servir

 

La Unitat de Suport a la Prescripció de Girona (USPF) ha aconseguit de combinar els coneixements sobre medicaments en l’àmbit de l’atenció primària amb un vessant lúdic gràcies al projecte Farma Quiz, basat en l’enviament setmanal d’una pregunta amb respostes múltiples mitjançant una coneguda aplicació de missatgeria instantània per a mòbils. La iniciativa, que integra un grup amb gairebé 700 membres (683), també permet d’ampliar la resposta i, per tant, d’aprofundir en l’aprenentatge, amb una infografia formativa —anomenada Petita Píndola— relacionada amb la qüestió que s’ha tractat. La bona acollida del projecte l’ha fet mereixedor del premi a la millor comunicació oral en el darrer congrés de la Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària (SEFAP) i, a banda d’això, ha despertat l’interès d’altres farmacèutics per portar la iniciativa als territoris respectius.

Farma Quiz s’ha plantejat com una eina per actualitzar de manera continuada els coneixements dels professionals sanitaris de l’atenció primària a l’ICS Girona i a l’IAS sobre l’ús correcte dels fàrmacs en la pràctica clínica diària. Per facilitar-ho, els seus impulsors han introduït mètodes lúdics que difonen informació útil a partir de preguntes i respostes possibles. La USPF envia la qüestió cada dimarts i, així que el professional hi respon de manera anònima amb una de les opcions, sap a l’instant quina és la correcta amb una explicació d’acompanyament. Els membres del grup reben també, cada dijous, una ampliació de la informació anomenada Petita Píndola, consistent en una infografia de caràcter formatiu que s’adjunta al missatge, a banda de les dades de participació i el percentatge d’encert.

Tant les preguntes setmanals com les infografies s’inclouen als portals corporatius de l’ICS Girona i de l’IAS, de manera que estan disponibles per als seus professionals en qualsevol moment. En aquest repositori també s’hi pot trobar el codi QR que permet d’accedir al grup de missatgeria instantània.

Els continguts de Farma Quiz són elaborats per les dues farmacèutiques i el metge farmacòleg que formen la USPF, una unitat que dona servei a 29 equips d’atenció primària (26 de l’ICS Girona i 3 de l’IAS) de la Regió Sanitària de Girona. En aquest sentit, el projecte encara fa més palesa la importància de la seva funció, que és informar els professionals sanitaris sobre nous medicaments, procediments o recomanacions quan han de fer prescripcions. La USPF també atén consultes i s’encarrega de fer formació en les eines del sistema de prescripció a l’atenció primària relacionades amb la medicació.

S’ha pogut observar la bona acollida de Farma Quiz d’ençà que es va crear el grup de missatgeria instantània al principi de 2023. Des d’aleshores la incorporació de metges de família i professionals d’infermeria de l’atenció primària ha estat constant. Així doncs, la iniciativa s’ha revelat com una eina eficient perquè la USPF transmeti amb rapidesa les novetats, les revisions o els nous procediments vinculats als fàrmacs i a la seva prescripció.

La valoració positiva dels participants també s’ha vist reflectida en l’enquesta que la unitat va difondre un any després d’obrir el grup per avaluar-ne el funcionament. Els resultats van situar el grau de satisfacció en un 4,6 dins una escala de 5 punts. El mateix valor es repetia pel que fa al coneixement extra que s’obtenia i es podia incorporar a les consultes. També es va aprofitar l’enquesta per rebre propostes sobre els temes que més interessaven i plantejar futures preguntes. Durant el primer any es van fer 46 preguntes, amb una mitjana d’encert del 57,6 %, una xifra que ha continuat augmentant al 2024, amb 25 preguntes més formulades entre els mesos de gener i juliol.

 

     

Fotos 1 i 2: D'esquerra a dreta, Àngels Pellicer, Mariona Nadal i Antoni Guerrero, components de la USPF de Girona i impulsors del projecte Farma Quiz.   

ICSGIRONA
Divendres, 2 Agost 2024

Tags: