El II Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de l’IDIBGI reconeix un estudi sobre les seqüeles de la COVID-19

El treball guanyador ha estat un article original publicat a la revista científica Infection amb Paula Poyatos, com a primera autora, investigadora predoctoral del grup de recerca translacional en Malalties Cardiovasculars Respiratòries

El treball ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració clínica-bàsica amb el grup de recerca Respiratori  i el Servei de Pneumologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina

El premi vol fomentar la recerca en l'àmbit de la sèpsia i les malalties infeccioses a la Regió Sanitària de Girona

 

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) ha entregat el segon Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses de la Regió Sanitària de Girona. El treball guanyador ha estat un article publicat a la revista científica Infection, amb Paula Poyatos com a primera autora, investigadora predoctoral del grup de recerca translacional en Malalties Cardiovasculars Respiratòries de l’IDIBGI, liderat per la Dra. Olga Tura-Ceide. L’article premiat descriu la persistència del dany vascular en pacients que han superat la COVID-19, de forma greu, fins a 12 mesos després de la infecció, unes conclusions que tenen implicacions significatives per a la comprensió i el tractament de les seqüeles d'aquesta malaltia infecciosa.

El premi, dotat amb 6.000 €, té per objectiu reconèixer i fomentar la investigació en l'àmbit de la sèpsia i les malalties infeccioses a la Regió Sanitària de Girona, un àmbit clau per a la salut pública. El guardó està impulsat pel cap del grup de recerca en Sèpsia, Infecció i Disfunció Multiorgànica del Pacient Crític (IDIBGI - Hospital Trueta), el Dr. Josep Maria Sirvent. L’objectiu és reconèixer els projectes de sèpsia i malalties infeccioses que ja hagin generat resultats publicats. Es prioritzen aquells treballs que hagin contribuït o que estan enfocats a l’obtenció de la tesi doctoral.

El treball ha estat possible gràcies a l’estreta col·laboració clínica-bàsica amb el grup de recerca Respiratori  i el Servei de Pneumologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina, liderat pel Dr. Ramon Orriols i el Dr. Marc Bonnin. La Dra. Tura-Ceide i el Dr. Orriols són autors de correspondència de l’article. Aquest projecte s’ha desenvolupat en el marc de l'ajuda CP17/00114 de l'Instituto de Salud Carlos III.

 

Dany vascular de la COVID-19 a llarg termini

L'estudi que ha estat reconegut amb el segon Premi de Recerca en Sèpsia i Malalties Infeccioses ha avaluat l'impacte a llarg termini de la infecció per SARS-CoV-2 a l'endoteli vascular en pacients greus fins a 12 mesos després de la infecció. La infecció per SARS-CoV-2 causa greus danys a l'endoteli vascular, una capa de cèl·lules que recobreix l'interior dels vasos sanguinis, com les artèries, les venes i els capil·lars. Aquest dany és fonamental per al desenvolupament de complicacions cardiovasculars que poden perdurar temps després de la infecció inicial.

Les troballes de la investigació evidencien la persistència de seqüeles vasculars fins a 6 i 12 mesos després de la infecció, destacant la importància de fer seguiment dels pacients que han superat la COVID-19 de forma greu. En concret, aquesta recerca ha analitzat el nombre de cèl·lules progenitores endotelials, un tipus de cèl·lules que són indicatius de dany vascular.

L’estudi ha detectat un augment prolongat d’aquestes cèl·lules en pacients greus post-COVID-19. També s’ha examinat el procés d'angiogènesi, que és la formació de nous vasos sanguinis essencials per a la reparació i cicatrització dels teixits. En aquest cas, l’equip investigador ha trobat una disminució dels biomarcadors d’angiogènesi en pacients greus post-COVID-19, juntament amb nivells elevats de marcadors de risc cardiovascular i inflamació.

A més, l’estudi detecta que pacients amb menys cèl·lules progenitores endotelials tenen nivells més alts de marcadors inflamatoris, suggerint un possible paper protector d’aquestes cèl·lules. D'altra banda, la recerca ha trobat que la síndrome de COVID-19 persistent s’associa amb nivells elevats de ferritina i amb el sexe femení.

Els resultats de l’estudi proporcionen una millor comprensió dels mecanismes cel·lulars i moleculars del dany vascular associat a la COVID-19, obrint la porta a identificar noves estratègies terapèutiques per reduir el risc de complicacions cardiovasculars futures. Aquesta investigació subratlla la necessitat de seguiment a llarg termini dels pacients recuperats de la COVID-19 greu per evitar problemes de salut més greus en el futur.

 

Article de referència: Poyatos P, Luque N, Sabater G, Eizaguirre S, Bonnin M, Orriols R, Tura-Ceide O. Endothelial dysfunction and cardiovascular risk in post-COVID-19 patients after 6- and 12-months SARS-CoV-2 infection. Infection. 2024 Feb 7. doi: 10.1007/s15010-024-02173-5. Epub ahead of print. PMID: 38324145. DOI: 10.1007/s15010-024-02173-5

 

ICSGIRONA
Dimecres, 3 Juliol 2024

Tags: