Professionals de l’ICS Girona i l’IAS comparteixen reptes i necessitats clíniques identificades a partir de la seva experiència durant la Jornada Hospital Connection

Amb el títol “Necessitats clíniques no resoltes: la visió de l’ICS Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària”, la reunió ha permès escoltar de primera mà cinc propostes procedents de l’Hospital Trueta, del Santa Caterina, de l’Atenció Primària i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions


La configuració de la Jornada s’ha treballat durant les darreres setmanes, en les quals la Unitat d’Innovació va rebre 45 reptes

 

Professionals de l’ICS a Girona i de l’IAS van compartir reptes i necessitats clíniques detectades a partir de la seva experiència durant la Jornada organitzada dimecres dins del cicle de reunions Hospital Connection, que impulsa CataloniaBio & HealthTech, entitat que aplega més de 200 empreses del sector de la biomedicina i la salut a Catalunya. L’acte, celebrat a la Farinera Teixidor de Girona, va permetre presentar els cinc reptes més rellevants, procedents de diverses àrees assistencials dels hospitals Trueta i Santa Caterina, de l’atenció primària i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, i que suposen una oportunitat per al desenvolupament de solucions conjuntes hospital-empresa per arribar al pacient.

Amb el títol “Necessitats clíniques no resoltes: la visió de l’ICS Girona i l’Institut d’Assistència Sanitària”, la Jornada va ser una oportunitat per escoltar de primera mà els professionals dels centres i les necessitats segons la seva experiència diària amb els pacients i procediments. La configuració de la Jornada s’ha estat treballant durant les darreres setmanes, en les quals des de la Unitat d’Innovació impulsada recentment per l’ICS Girona i l’IAS s’ha gestionat la recepció i valoració de les propostes fetes pels seus professionals. En total es van rebre 45 propostes procedents del Trueta, del Santa Caterina, de l’atenció primària i de la  Xarxa de Salut Mental i Addiccions, de les quals cinc van ser les seleccionades per ser presentades durant la Jornada de dimecres. A l’hora de determinar les escollides, s’han seguit criteris relacionats amb el seu valor innovador, l’impacte que poden tenir en el sector i la viabilitat del desenvolupament.

Àngels Morales, gerenta de l’ICS Girona i l’IAS, i Cristina Adroher, directora d’Estratègia, Innovació i Qualitat, van ser les encarregades de donar la benvinguda al centenar d'assistents abans d’iniciar l’exposició dels cinc reptes a càrrec dels seus impulsors. Aquestes intervencions van permetre explicar les principals característiques de cada proposta, la situació de partida, els requeriments específics per assolir la solució desitjada i l’evolució plantejada.

Amb el títol  ‘Geolocalització de material hospitalari’, representants d’infermeria de l’IAS van exposar el primer repte, basat en la necessitat de disposar d’una tecnologia que permeti localitzar l'aparellatge hospitalari i, com a conseqüència, millorar la gestió del seu ús. D’aquesta manera, s’evitaria la pèrdua de temps que sovint provoca la cerca d’aquest material pel fet de ser compartit i que endarrereix l’inici dels procediments.

El repte presentat des de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions es va centrar en la resolució de problemes a través de l’autoregulació emocional. Per aconseguir-ho, es proposa desenvolupar una tecnologia que permeti entrenar determinats pacients mitjançant exercicis mentals que afavoreixin la seva capacitat d’identificar i gestionar situacions problemàtiques per millorar la seva resposta emocional.

Per la seva part, des del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’IAS va identificar la necessitat de disposar d’un dispositiu per monitorar els parts a la banyera de manera més precisa respecte als mètodes actuals. En aquest context, el dispositiu hauria de fer una determinada anàlisi de l’aigua i determinar valors que permetin determinar millor aquells casos en què hi ha risc per a la mare.

Des d’Anestesiologia del Trueta, el repte presentat va reflectir el benefici que suposaria integrar la intel·ligència artificial (IA) en els processos de programació quirúrgica i aprofitar la capacitat d’aquesta tecnologia per gestionar les dades, els temps de les intervencions i els equips quirúrgics requerits per treure’n més bon rendiment.

Finalment, des del Servei de Neurologia del Trueta es va destacar la capacitat de potenciar els procesos de rehabilitació a partir de la realitat virtual i la ludificació. Una tecnologia que s'està aplicant en entorns de rehabilitació postictus, però que presenta clares opcions per seguir explorant millores o ampliar l’àmbit d'aplicació.

La Unitat d’Innovació, impulsada dins de l’aliança estratègica que mantenen l’ICS Girona i l’IAS, vetllarà per propiciar les col·laboracions que permetin avançar en el possible desenvolupament dels reptes proposats i assolir la millora tècnica o assistencial plantejada. A la vegada, continuarà estimulant la generació de propostes innovadores, l’assessorament i la formació.

Amb la Jornada Hospital Connection de dimecres, es posa de manifest el potencial de la demarcació de Girona com a pol destacat dins del teixit empresarial vinculat a la salut. En aquest context, la reunió va estar precedida pel debat sobre les oportunitats i reptes de l’ecosistema de salut a Girona, organitzat al matí per Girona Talent, una iniciativa pensada per a l’intercanvi d’idees i de coneixement, amb l’objectiu d’impulsar la innovació i l’emprenedoria. Un dels projectes que s’han tractat és el del futur Campus Salut, amb l’anàlisi de l’experiència d’altres projectes similars al territori a càrrec de representants del sector sanitari.

 

  2   3   

4  

 

Foto 1. Els professionals de l'ICS Girona i l'IAS encarregats de presentar les cinc propostes seleccionades per a la jornada. 

Foto 2 3, 4.Imatges de les diferents intervencions de la jornada, que va tenir lloc a la Farinera Teixidor de Girona. 

ICSGIRONA
Dijous, 13 Juny 2024

Tags: