- S’ha obert una enquesta per avaluar el grau de coneixement, el que representa per a les dones i les accions associades a la menopausa, sovint encara massa tabú
- És un treball conjunt entre els referents de benestar emocional i comunitaris de l’Alt Empordà, les llevadores de l’ASSIR i l’Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE
Conèixer la realitat de la menopausa a la població de l’Alt Empordà és l’objectiu d’un nou estudi que ha estat ideat pel conjunt de professionals de les àrees bàsiques de salut (ABS) que són referents de benestar emocional i comunitari (RBEC), unes noves figures introduïdes arreu de Catalunya a l’Atenció Primària l’any 2021, amb la voluntat d’incrementar i millorar la promoció i la prevenció del benestar emocional de la ciutadania, així com la intervenció precoç sobre els factors psicosocials. La posada en marxa d’aquest projecte l’ha coordinat l’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà i ha comptat amb la col·laboració de l’equip de llevadores d’Atenció a la Salut Sexual I Reproductiva (ASSIR) de l’Alt Empordà.
L’estudi permetrà recopilar opinions, perspectives i informació, per mitjà de la realització d’una enquesta, que ajudaran a identificar el coneixement generalitzat que tenen les persones que viuen a l’Alt Empordà sobre la menopausa. S’ha previst un apartat específic per a aquelles persones que s’identifiquen amb el sexe femení, tot i que el qüestionari conté preguntes generals per a tota la població. “La menopausa és un tema encara tabú”, afirma Maria Martínez, la coordinadora de l’ASSIR Alt Empordà, alhora que hi afegeix: “Les llevadores no sempre podem donar resposta a totes les necessitats associades, sobretot si tenim present que totes les dones han de passar aquesta etapa un moment o altre”.
De la mateixa manera, la referent de benestar emocional i comunitari d’Albera Salut de l’ABS de Peralada, Maria Vilches, corrobora que “el treball comunitari que podem fer per a la divulgació d’informació veraç i adequada des dels serveis de benestar emocional poden ajudar a reduir part de l’angoixa que senten algunes persones associada a l’aparició d’alguns dels símptomes”.
Clàudia Molina, referent de benestar emocional i comunitari de l’ABS Figueres, explica per la seva banda que aquest estudi és una iniciativa que va sorgir coincidint amb el fet que La Marató estigui dedicada aquest any a l’atenció de la salut sexual i reproductiva. “Això ens va animar a generar una recerca en aquest àmbit, si bé el tema de la menopausa no va sorgir d’inici, al contrari, nosaltres mateixes ens vam sorprendre quan en vam començar a parlar. Ens vam adonar del coneixement divers i la diferent mirada que hi havia entre les referents per l’edat i l’experiència prèvia”, afirma Clàudia Molina.
A l’Institut de Recerca Glòria Compte de la FSE, s’ha generat la base de dades d’aquest estudi i els seus professionals s’ocuparan de fer l’explotació de tota la informació obtinguda amb la intenció que permeti visualitzar les principals necessitats associades a la menopausa entre la població de l’Alt Empordà. Amb els resultats a la mà, l’objectiu és generar accions assistencials que donin resposta a aquestes necessitats. “Amb aquest projecte, a l’Institut de Recerca Glòria Compte se’ns ha obert una nova oportunitat per treballar conjuntament amb les diferents institucions implicades, Albera Salut, Institut Català de la Salut i la Fundació Salut Empordà, i alhora generar un espai de col·laboració amb les figures assistencials (RBEC, ASSIR i Recerca)”, afirma Oriol Turró, coordinador de l’Institut de Recerca de la FSE.
Accés a l’enquesta «Parlem de Menopausa. Trenquem els tabús»
L’accés a l’enquesta es pot fer des del codi QR que apareix al cartell que adjuntem i que ha estat creat i difós des de l’Institut Català de Salut (ICS). Aquesta entitat ha col·laborat, a més, amb l’edició dels suports en paper que ja s’han començat a distribuir pels consultoris de la comarca de l’Alt Empordà i que contenen aquest codi QR, que enllaça a aquesta web: https://redcap.salutemporda.cat/surveys/?s=MXHE3LT9C3. La participació en l’enquesta és anònima. Les dades recollides es registraran directament a la base de dades a través d’una plataforma específica i custodiada per la Fundació Salut Empordà. A més, al final de l’enquesta s’ha previst dirigir a la persona participant a la web del Departament de Salut, per si vol ampliar la informació relacionada amb la menopausa. També s’ha creat una invitació per enviar aquest enllaç a través de les xarxes socials i grups de missatgeria.
*Adjuntem el cartell «Parlem de Menopausa. Trenquem els tabús» amb el codi QR que enllaça amb l’enquesta.