El Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona incorpora nova maquinària que permet doblar la capacitat d’anàlisis i assumir fins a 2.000 proves PCR diàries

També s’han reforçat els torns de treball, que estan operatius les 24 hores

El Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona ha incorporat noves màquines per augmentar la capacitat d’anàlisis de proves PCR, i ha passat de fer-ne un miler al dia al mes de juliol a poder-ne assumir fins a 2.000 a partir d’ara. Això ha estat gràcies a la incorporació aquest setembre d’una nova màquina d’última generació d’alta capacitat productiva, a més de la substitució d’un dels aparells que es tenien fins ara per un nou equip amb més capacitat.

A més de multiplicar la seva rapidesa i la capacitat de treball, un d’aquests nous aparells instal·lats permet una càrrega continuada de mostres, de manera que no cal esperar que s’acabin els cicles de processament per poder afegir-hi noves mostres.     

Aquestes millores en la maquinària arriben acompanyades d’un increment dels tècnics de Laboratori, situat al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, que des de mitjans d’agost treballen també en un torn de nit. D’aquesta manera durant les 24 hores del dia, caps de setmana inclosos, es processen mostres diagnòstiques del coronavirus de tota la Regió Sanitària (dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Olot i Campdevànol –Blanes i Calella deriven a Barcelona-, d’altres hospitals i centres de salut complementaris i també de tota l’atenció primària). Les darreres setmanes el Laboratori també ha assumit l’anàlisi de les  prop de 6.000 mostres que han arribat amb els cribratges poblacionals que s’han fet a Salt, Sant Joan de les Abadesses i Girona.

Quan al mes de febrer va començar l’onada de casos de Covid-19 el Laboratori Clínic tenia capacitat per analitzar 150 mostres al dia. El trasllat de gran part del processament analític a les instal·lacions de la multinacional farmacèutica veterinària Hipra al mes de març va permetre augmentar la capacitat de processament, fins a les 400 mostres al dia.

Durant els mesos posteriors el Laboratori Clínic es va anar proveint de nova maquinària que li ha permès multiplicar la seva capacitat de processament i ser autosuficient.

El processament de les mostres

El processament de les mostres pel mètode de PCR que permet determinar la presència del SARS-CoV-2, passa per la realització de tres passos: la inactivació de la mostra, l’extracció de l’àcid nucleic i la seva amplificació per ser detectat. Quan les mostres arriben al Laboratori Clínic Territorial de l’ICS Girona, provinents de tots els centres de salut de la Regió Sanitària Girona, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus deixi de ser infecciós. Aquest procés es fa en una zona de biocontenció amb un espai de pressió negativa, i aleshores es fa l’extracció del material genètic del virus, l’RNA (àcid ribonucleic). El tercer pas és la detecció d’aquestes molècules mitjançant la seva amplificació. Per a fer-ho, la mostra es col·loca en un analitzador, que si detecta el RNA del virus provoca una reacció en cadena de “copiat”, que fa que a cada determinat període s’incrementi la quantitat d’aquesta molècula. Al cap d’una hora i mitja copiant-se, la quantitat d’RNA és prou gran com per poder determinar amb fiabilitat la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a la mostra.

   

ICSGIRONA
Divendres, 2 Octubre 2020