Salut acredita a 21 Equips d'Atenció Primària de l'ICS Girona

Equips d'Atenció Primària de l'ICS Girona acreditats per Salut

El Departament de Salut ha entregat aquest matí a Barcelona certificats d’acreditació a 143 equips d’atenció primària (EAP) de Catalunya per la seva bona pràctica assistencial, dels quals 21 pertanyen a l'ICS Girona. Durant l’acte de lliurament dels certificats que s’ha fet a l’Auditori AXA, el conseller de Salut, Antoni Comín, ha afirmat que l’atenció primària de Catalunya és “un tresor” gràcies als seus professionals. “Tenim una primària excel·lent, compromesa i orgulla”, ha reblat Comín. Segons el conseller de Salut, "l’acte d’avui demostra l'orgull de pertinença de l’atenció primària. Tenim molt de guanyat” ha dit el conseller de Salut, que alhora ha aplaudit l’entusiasme amb què els diferents equips han rebut els certificats.

Els 21 Equips d'Atenció Primària de Girona que avui han rebut l'acreditació són el següents: EAP ARBÚCIES-SANT HILARI, EAP BÀSCARA, EAP BESALÚ, EAP CAMPRODON, EAP CELRÀ, EAP FIGUERES-ERNEST LLUCH, EAP SANTA CLARA - GIRONA, EAP TAIALÀ- GIRONA, EAP LA JONQUERA, EAP LLANÇÀ, EAP OLOT, EAP RIPOLL-SANT JOAN DE LES ABADESES, EAP ROSES, EAP SANTA COLOMA DE FARNERS, EAP SARRIÀ DE TER, EAP SILS-VIDRERES-MAÇANET DE LA SELVA, EAP VILAFANT, EAP CAN GIBERT DEL PLA - GIRONA, EAP MONTILIVI- GIRONA, EAP BANYOLES i EAP SALT. Tots els EAP gironins han obtingut uns resultats excel·lents.

Aquests equips s'afageixen als 5 primers que ja van rebre l'acreditació l'any 2014: Tordera, Pineda, Canet, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. De manera que tots els Equips d'Atenció Primària de l'ICS Girona ja han realitzat el procés d'acreditació.

Avaluar la qualitat de la primària

L’objectiu principal de l’acreditació de la primària és impulsar la millora contínua de la qualitat en l’atenció de salut. En total, s’avaluen 347 aspectes, inspirats en estàndards europeus, de bona pràctica assistencial com el lideratge, la planificació, la gestió de l’equip, la satisfacció dels pacients o les aliances i la gestió dels recursos.

L’any passat es van lliurar les primeres 96 acreditacions i ara ja són 239 els EAP acreditats, és a dir, el 66% del total. La resta d’equips,- 130 -, s’aniran acreditant de manera progressiva fins a arribar a la seva totalitat durant l’estiu del 2017. Precisament, a partir de l’any que ve l’acreditació serà una condició imprescindible per formar part de la xarxa pública d’atenció primària i s’haurà de renovar cada quatre anys.

Un cop assolida l’acreditació, els equips d’atenció primària han d’implantar plans de millora en aquelles categories que han obtingut un resultat més feble, i posteriorment es fa un seguiment de la seva evolució.

Aquest sistema d’acreditació va ser impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i elaborat per professionals experts en atenció primària i experts en metodologia d’avaluació de la qualitat, amb el consens de les societats científiques, col·legis professionals i patronals. L’acreditació d’equips d’atenció primària comprèn les activitats desenvolupades per aquests equips:  Medicina de Família, Pediatria, Infermeria, Treball Social i Odontologia i en els vessants tant assistencials com preventius, educatius i de promoció de la salut.   

Catalunya va ser pionera a Europa a implantar un sistema d’acreditació l’any 1981, iniciat llavors en l’àmbit dels centres d’atenció hospitalària aguda. Actualment tots els hospitals, públics i concertats, estan obligats a acreditar la seva qualitat amb aquest model.  

En aquesta línia innovadora, l’experiència assolida en l’acreditació d’hospitals s’ha traslladat ara als equips d’atenció primària de Catalunya. Es tracta d’una experiència inèdita a l’Estat que abastarà tots els equips d’atenció primària durant l’any 2017.

 

ICSGIRONA
Dimecres, 23 Novembre 2016