És la primera Unitat d’expertesa auditada a Catalunya i ha atès a la Regió més de 800 pacients amb fibromiàlgia en els darrers sis anys
El Departament de Salut va iniciar fa un any el procés de revisió del model d’atenció a les patologies que constitueixen la Síndrome de Sensibilitat Central, que inclou la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple a Catalunya. A partir d’aquesta revisió del model d’atenció, el Departament de Salut va iniciar les auditories de les unitats del territori, per certificar la seva adequació al nou model. La Regió Sanitària Girona, que lidera el model d’atenció a través de la Unitat d’Expertesa (UE) de la Síndrome de Sensibilització Central de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta ha estat, aquest estiu, la primera UE reconeguda oficialment a tot Catalunya.
Des de la UE del la Regió de Girona, ubicada al Centre d’Especialitats Güell de Girona, es dóna suport i es fa el seguiment dels protocols d’atenció a aquesta patologia a tota l’atenció primària i especialitzada del territori i als equips assistencials per al seu abordatge. També es coordina els diferents professionals que participen al programa en totes les fases del tractament, així com també fa atenció als pacients que ho requereixen.
La Regió Sanitària de Girona ha estat pionera en el disseny d’un model d’abordatge acostant els tractaments el més a prop possible d’on resideix el pacient i potenciant el paper de l’atenció primària. Així, ja a l’any 2002 es va elaborar la primera guia de pràctica clínica de Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia i, al 2007, es va començar a fer una prova pilot a l’Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla de Girona. Aquest projecte va ser la base de la Guia d’atenció a la Fibromiàlgia de la Regió Sanitària de Girona, editada al 2010, i el tret de sortida a l’aplicació del programa d’atenció a la fibromiàlgia i a la fatiga crònica a tota la Regió, impulsant el seu desplegament progressiu. La implantació d’aquest model va culminar fa uns mesos, a finals de 2015, amb l’extensió del programa a totes les Àrees Bàsiques de Salut. L’any passat es van posar en marxa 32 grups terapèutics i es van incloure 232 pacients: d’aquests, 86 van requerir tractament especialitzat amb fisioteràpia i psicoteràpia. Des del 2010 s’han atès més de 800 pacients i s’han realitzat més de 122 intervencions psicoeducatives grupals.
El model d’atenció a les persones afectades per Síndrome de Sensibilització Central a la Regió Sanitària de Girona s'organitza en base a l'atenció primària de salut, amb el suport i la col·laboració de la Unitat d’Expertesa configurant una xarxa d'atenció especialitzada amb la participació de professionals de la resta de recursos de salut (Hospital Josep Trueta, hospitals comarcals, centres de salut mental, rehabilitació/fisioteràpia, treball social, etc.), amb la col·laboració, quan cal, d’altres unitats especialitzades i/o recursos comunitaris.
Com funciona la Unitat d’Expertesa?
La UE està formada per professionals de medicina de família, medicina interna, reumatologia, psicologia clínica, psiquiatria, rehabilitació, infermera gestora de casos, treball social i tècnic de salut del Servei Català de la Salut, així com altres especialitats que es considerin necessàries. La Unitat dóna suport al diagnòstic de la malaltia i fa la coordinació entre els diferents proveïdors de la Regió Sanitària per tal que facilitin la feina als professionals implicats en les diferents fases del tractament terapèutic. La UE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen en l'acte assistencial. Actualment, a tota la Regió hi ha 98 professionals que actuen com a referents de fibromiàlgia: 46 professionals d’infermeria, 27 metges, 12 fisioterapeutes, 11 psicòlegs i 2 treballadors socials.
Des que es va posar en marxa i fins a dia d’avui, s’han inclòs dins el programa més de 800 pacients, la gran majoria dones, amb una edat mitjana de 54 anys. El protocol terapèutic parteix del diagnòstic de la malaltia, a partir d’una valoració mèdica inicial que determina el tractament individualitzat. En un primer moment, s’acompanya d’una intervenció psicoeducativa, que es tracta d’entre 6 i 8 sessions grupals de 60-90 minuts de durada, durant les quals es forma al pacient en la patologia i se li donen eines per tal que pugui afrontar la malaltia amb la millor qualitat de vida possible. Aquestes sessions grupals van a càrrec dels professionals referents (metge i infermera), a més d’una sessió conduïda per un fisioterapeuta.
Un cop acabada la intervenció psicoeducativa es fa una segona valoració del pacient després d’aquesta fase. En un 30% dels casos, és necessari continuar l’abordatge, amb el que es coneix com intervenció mixta, que consisteix en una sessió setmanal durant 8-10 setmanes de psicoteràpia grupal, a més de dues sessions més setmanals durant 4-6 setmanes de cinesiteràpia, és a dir, exercicis físics de baixa intensitat adaptats a les persones afectades de fibromiàlgia i fatiga crònica. Aquestes sessions són conduïdes per psicòlegs i fisioterapeutes formats específicament.
Les enquestes de satisfacció realitzades als pacients mostren un alt grau de satisfacció pel programa. En aquest sentit, es valora amb un 4,3 sobre 5 la millora sobre la seva qualitat de vida i amb un 4,7 sobre 5 la formació que se’ls ha donat sobre la seva malaltia.
ICSGIRONA
Dimecres, 31 Agost 2016