Professionals de la salut i el sector social analitzen la nova realitat dels maltractaments

Es reuneixen a l’IAS en una jornada que tractarà l’abordatge en infants, gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i la violència de gènere

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) celebrarà demà una Jornada sobre els maltractaments, que arriba aquest any a la seva segona edició, amb el doble objectiu d’analitzar si els indicadors actuals que ajuden als professionals al diagnòstic del maltractament són encara vàlids en el context d’una nova realitat econòmica i social, i d’oferir eines als propis professionals per gestionar la pressió a la qual personalment es veuen sotmesos davant l’atenció a una persona maltractada o al maltractador.

La jornada, que es presenta amb el títol “Senyals d’alerta: avancem-nos als maltractaments”, aplegarà més d’un centenar d’assistents a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina. La trobada començarà a les 08:45 hores amb una primera taula rodona, on s’exposarà el treball realitzat per les comissions d’experts en geriatria i salut mental. Es tractarà la situació de la gent gran, amb la intervenció de la geriatra i responsable del Centre Sociosanitari La República, Esther Celda: “Nous abordatges en temps de crisi. Els valors, fonaments del nostre treball”. Tot seguit, la treballadora social Rosa García, coordinadora dels recursos residencials per a persones amb trastorns mentals severs de l’IAS, abordarà la situació dels casos de persones amb discapacitat i/o malaltia mental, amb la ponència “Ballant entre l’abús de poder i el maltractament… definint la línia”. Després, hi haurà una exposició d’experiències professionals en el maltractament en el vell i el malalt mental i discapacitat intel·lectual.

La jornada continuarà en espais paral·lels amb un taller t’autoajuda que porta per títol “Experiència compartida com a factor de canvi”, organitzat per facilitar als professionals la seva gestió en l’atenció als casos dels maltractaments.

A partir de les 12.15 hores, es tractaran les situacions de risc en la infància i adolescència, a càrrec de Sílvia Casellas, cap de Servei del Servei d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència; i la nova realitat en la violència de gènere, a càrrec del psicòleg responsable de la Unitat de Teràpia Familiar i de Gènere de l’IAS, Antoni Vives. En acabar aquesta part, s’exposaran experiències sobre l’atenció als maltractaments de gènere i en la infància. Clourà la jornada el Grup de teatre social KILALIA amb l’obra “Laia”.

Durant la jornada i fins el 15 d’abril es podrà visitar a l’entrada de l’Hospital Santa Caterina l’exposició de l’Institut Català de la Dona: “Violència masclista en parella: desmuntem mites?

Decàleg de bones pràctiques

La I jornada sobre maltractaments, organitzada el 3 de febrer de l’any passat, va cloure amb la publicació d’un decàleg de bones pràctiques consensuat pels professionals:

  1. Qualsevol actuació ha de vetllar  pel benestar de la persona sotmesa a maltractament.
  2. La veu del binomi (maltractat-maltractador) ha d’esser escoltada; en el maltractat per augmentar la seva autonomia i en el maltractador per evitar la venjança.
  3. El professional ha d’estar recolzat per les institucions en el compliment dels protocols per evitar la cronificació dels casos i actuar de referent, si cal, en l’acompanyament.
  4. La prevenció passa per treballar models de relacions afectives des de l’àmbit escolar, tenir cura del curador principal del depenent i fomentar la justícia en el repartiment dels recursos…
  5. La detecció precoç necessita espais de formació pels professionals, potenciar el treball transversal, un canvi de model en la  confidencialitat interdepartamental i de la privacitat.
  6. L’avaluació continuada de les guies de treball permetran detectar contradiccions, buits legals i duplicitats que caldrà anar rectificant per millorar la praxi.
  7. Com a professionals cal  conèixer els protocols i la guia d’actuació específica del nostre àmbit, el seu desconeixement no perdona una mala praxi. 
  8. Cal seguir amb jornades  de discussió sobre la  intervenció específica dels diferents professionals sobre el maltractament per millorar la nostra assistència.
  9. S’ha de donar veu a l’afectat per mantenir el seu dret a l’autonomia i deixar que decideixi sobre el seu projecte de vida fins on pugui.
  10. La claudicació en el curador principal pot esser l’inici d’una relació afectiva complicada entre ell i el depenent.