Es reuneixen a l’IAS en una jornada que tractarà l’abordatge en infants, gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i la violència de gènere
L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) celebrarà demà una Jornada sobre els maltractaments, que arriba aquest any a la seva segona edició, amb el doble objectiu d’analitzar si els indicadors actuals que ajuden als professionals al diagnòstic del maltractament són encara vàlids en el context d’una nova realitat econòmica i social, i d’oferir eines als propis professionals per gestionar la pressió a la qual personalment es veuen sotmesos davant l’atenció a una persona maltractada o al maltractador.
La jornada, que es presenta amb el títol “Senyals d’alerta: avancem-nos als maltractaments”, aplegarà més d’un centenar d’assistents a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina. La trobada començarà a les 08:45 hores amb una primera taula rodona, on s’exposarà el treball realitzat per les comissions d’experts en geriatria i salut mental. Es tractarà la situació de la gent gran, amb la intervenció de la geriatra i responsable del Centre Sociosanitari La República, Esther Celda: “Nous abordatges en temps de crisi. Els valors, fonaments del nostre treball”. Tot seguit, la treballadora social Rosa García, coordinadora dels recursos residencials per a persones amb trastorns mentals severs de l’IAS, abordarà la situació dels casos de persones amb discapacitat i/o malaltia mental, amb la ponència “Ballant entre l’abús de poder i el maltractament… definint la línia”. Després, hi haurà una exposició d’experiències professionals en el maltractament en el vell i el malalt mental i discapacitat intel·lectual.
La jornada continuarà en espais paral·lels amb un taller t’autoajuda que porta per títol “Experiència compartida com a factor de canvi”, organitzat per facilitar als professionals la seva gestió en l’atenció als casos dels maltractaments.
A partir de les 12.15 hores, es tractaran les situacions de risc en la infància i adolescència, a càrrec de Sílvia Casellas, cap de Servei del Servei d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència; i la nova realitat en la violència de gènere, a càrrec del psicòleg responsable de la Unitat de Teràpia Familiar i de Gènere de l’IAS, Antoni Vives. En acabar aquesta part, s’exposaran experiències sobre l’atenció als maltractaments de gènere i en la infància. Clourà la jornada el Grup de teatre social KILALIA amb l’obra “Laia”.
Durant la jornada i fins el 15 d’abril es podrà visitar a l’entrada de l’Hospital Santa Caterina l’exposició de l’Institut Català de la Dona: “Violència masclista en parella: desmuntem mites?
Decàleg de bones pràctiques
La I jornada sobre maltractaments, organitzada el 3 de febrer de l’any passat, va cloure amb la publicació d’un decàleg de bones pràctiques consensuat pels professionals:
- Qualsevol actuació ha de vetllar pel benestar de la persona sotmesa a maltractament.
- La veu del binomi (maltractat-maltractador) ha d’esser escoltada; en el maltractat per augmentar la seva autonomia i en el maltractador per evitar la venjança.
- El professional ha d’estar recolzat per les institucions en el compliment dels protocols per evitar la cronificació dels casos i actuar de referent, si cal, en l’acompanyament.
- La prevenció passa per treballar models de relacions afectives des de l’àmbit escolar, tenir cura del curador principal del depenent i fomentar la justícia en el repartiment dels recursos…
- La detecció precoç necessita espais de formació pels professionals, potenciar el treball transversal, un canvi de model en la confidencialitat interdepartamental i de la privacitat.
- L’avaluació continuada de les guies de treball permetran detectar contradiccions, buits legals i duplicitats que caldrà anar rectificant per millorar la praxi.
- Com a professionals cal conèixer els protocols i la guia d’actuació específica del nostre àmbit, el seu desconeixement no perdona una mala praxi.
- Cal seguir amb jornades de discussió sobre la intervenció específica dels diferents professionals sobre el maltractament per millorar la nostra assistència.
- S’ha de donar veu a l’afectat per mantenir el seu dret a l’autonomia i deixar que decideixi sobre el seu projecte de vida fins on pugui.
- La claudicació en el curador principal pot esser l’inici d’una relació afectiva complicada entre ell i el depenent.