Les campanyes del Trueta per promoure una bona higiene de mans s’amplien cap als centres d’atenció primària

Professionals durant la campanya Salveu vides: renteu-vos les mans

S’hi faran formacions específiques als professionals i s’ha gravat un vídeo promocional per conscienciar sobre la importància d’evitar infeccions

Avui se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, que enguany se centra en la campanya “Salveu vides: renteu-vos les mans”, que impulsa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Fa anys que l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona lidera un conjunt d’activitats per promoure la bona pràctica en aquest camp, tant entre professionals sanitaris com amb pacients i familiars, i ara s’amplien cap a l’àmbit d’atenció primària de l’ICS a Girona.

Per a fer-ho els professionals seguiran un curs en línia per perfeccionar les tècniques de fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. Aquesta està demostrada com l’acció més efectiva per evitar que les mans actuïn com a vector en la transmissió d’infeccions, ja sigui contaminant les superfícies que amb posterioritat tocaran els mateixos pacients, o bé en contactar amb objectes contaminats i tocar els usuaris sense haver fet una higiene prèvia. Tant l’OMS com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim.

I per fomentar també una bona higiene de mans s’han adquirit dos nous aparells amb llums ultraviolades, que s’utilitzen durant els tallers formatius i que revelen els racons de les mans que no han estat ben desinfectats, tot i haver practicat una higiene de mans amb solució alcohòlica. Aquests aparells aniran itinerant entre els diferents centres de primària, de manera que tots els professionals podran seguir aquestes sessions formatives als seus propis centres.

Vídeo promocional del grup d’higiene de mans del Trueta

El grup d’higiene de mans de l’Hospital Trueta ha impulsat la producció d’un vídeo promocional, que ha comptat amb la col·laboració de l’escoles de dansa Avança de Girona i Dance Craft.

I per commemorar aquest Dia Mundial de la Higiene de Mans, com cada any al Trueta  s’han organitzat una sèrie d’activitats per promoure la bona pràctica en aquest camp, tant entre els professionals com també entre els pacients ingressats i els seus familiars. Al llarg d’avui s’ha instal·lat una taula informativa al vestíbul de l’Hospital i s’ha fet un taller itinerant a l’edifici de consultes externes, les plantes d’hospitalització i el servei d’Urgències, on a banda d’explicar les tècniques més apropiades de neteja de mans, s’ha convidat els usuaris a participar en aquest taller formatiu.

Des de principi d’any al Trueta s’està utilitzant de manera rutinària una app que té per objectiu valorar el nivell de compliment amb què els professionals assistencials fan la higiene de mans en les situacions que recomana l’Organització Mundial de la Salut.

Per a aquest 2019, l’Organització Mundial de la Salut ha escollit l’eslògan “Una atenció neta per a tots està a les vostres mans, i fa una crida a treballadors sanitaris, directors i administradors d’hospitals, responsables polítics i als caps de prevenció i control d’infeccions per tal d’impulsar campanyes preventives a través d’una bona higiene de mans.

Gràcies a la motivació dels professionals, les tècniques que s’hi utilitzen i la seva tasca de promoció, el Trueta  és un dels hospitals referents en aquesta matèria.

 

 

ICSGIRONA
Dilluns, 6 Maig 2019