Prop d’un centenar de professionals de riscos laborals sanitaris es reuneixen a Girona per tractar de les malalties altament transmissibles

La XXIV Jornada de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit de la Salut, organitzada per l’Institut Català de la Salut a Girona, ha tractat malalties com la febre hemorràgica de l’Ebola i la de Crimea-Congo

La XXIV Jornada de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit de la Salut reuneix avui a Girona prop d’un centenar de professionals d’arreu de Catalunya per parlar de la protecció enfront de les malalties altament transmissibles. S’ha volgut abordar aquest tema arran de l’increment de malalties nosocomials pel virus del xarampió, d’una banda, i per l’aparició de nous casos de la febre hemorràgica de l’Ebola al Congo i Guinea Equatorial durant les darreres setmanes, per l’altra. També, per parlar, discutir i resoldre dubtes entorn de la Guia d’actuació per a la prevenció de riscos laborals davant d’agents biològics perillosos altament transmissibles en centres sanitaris, editada el març de 2017.

Antoni Trilla, metge epidemiòleg de l’Hospital Clínic, ha parlat sobre els perills de dues de les malalties més infeccioses, la febre hemorràgica de l’Ebola i la de Crimea-Congo i de la vacuna que segurament ajudarà a controlar el brot actual in situ. També ha volgut posar en valor la Unitat d’Aïllament d’Alt Nivell de Catalunya, gestionada entre l’Hospital Clínic i Sant Joan de Déu (pel que fa a pacients pediàtrics), que ell mateix coordina i que és l’única que pot tractar els pacients de qui se sospita que poden tenir algunes d’aquestes malalties. En aquest sentit, ha destacat la tasca que fan els professionals per estar permanentment entrenats i prestar-se com a voluntaris per tractar-hi pacients amb malalties altament transmissibles.

Adolfo del Grado Andrés, tècnic assessor de prevenció de riscos laborals de la Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya, ha parlat dels equips de protecció individual davant del risc biològic en l’àmbit sanitari, mentre que Anna Oubiña, especialista en desenvolupament productes de prevenció industrial,ha posat l’accent en els requeriments en relació amb les instal·lacions sanitàries per combatre els agents biològics altament transmissibles.

La Jornada també ha servit per tractar de la prevenció primària i secundària, és a dir, sobre els programes d’immunització per al personal sanitari i sobre com s’ha d’actuar en el cas que un treballador hagi quedat exposat. N’han parlat Maria Esteve, del Servei de Medicina Preventiva de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i Josep Maria Molina, coordinador de Medicina del Treball de l’Àrea de Salut i Prevenció de Riscos Laborals de l’ICS. És aquest fet, justament, que el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, ha volgut posar l’accent, durant la seva intervenció en la inauguració de la Jornada. Carreras ha demanat als assistents que defineixin estratègies per augmentar les cobertures vacunals entre els professionals de la salut.

Justament, pel que fa a les campanyes d’immunització, l’Institut Català de la Salut a Girona va fer una campanya el 2014 pel al virus del xarampió, que posa en relleu l’efectivitat d’aquest tipus d’actuacions i que són ben acollides pels professionals, tal com demostren els resultats que es van obtenir. Així, pel que fa als professionals de l’atenció primària, entre el 2008 i el 2014, es tenia controlat un   40 % del personal sanitari. El 2014, quan es va fer la campanya per promoure la vacunació, la cobertura va pujar a un 65 %. Des d’aleshores ençà només ha pujat un 3 % més; és a dir, hi ha hagut un increment del 18 % des de 2014. Pel que fa a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta es va fer l’anàlisi de resultats al Servei d’Urgències, que és el que efectivament està més exposat al xarampió. Abans de la campanya, hi havia un 38 % del control de personal i quan va acabar, la xifra va passar a ser d’un 54 %.

La XXIV Jornada de Prevenció de Riscos Laborals en l’Àmbit de la Salut ha estat organitzada per la Unitat Bàsica de Prevenció de l’Institut Català de la Salut a Girona. Justament, aquest any està previst que des d’aquest servei s’organitzi el primer simulacre d’atenció a un pacient amb Ebola al Servei d’Urgències de  l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, durant el darrer trimestre de l’any.

  

 

  

ICSGIRONA
Divendres, 1 Juny 2018