Els centres de l’ICS fomenten la deshabituació del tabac amb l’organització d’un centenar d’activitats

Avui se celebra el Dia Mundial Sense Fum

Els centres de salut de l’ICS celebren aquests dies un conjunt d’activitats adreçades a fomentar la consciència dels perjudicis que causa el fum del tabac i a potenciar la deshabituació, coincidint amb la celebració, avui 31 de maig, del Dia Mundial sense Fum.

A l’Hospital Trueta, els actes s’han concentrat avui a l’exterior del centre, on es convidava els usuaris fumadors a canviar cigarretes per pomes, per representar el canvi d’un hàbit tòxic per un de saludable. Al mateix temps, al vestíbul de l’Hospital, professionals del Servei de Pneumologia han informat de les diverses fórmules que ofereix l’ICS Girona per ajudar a la deshabituació (consultes mèdiques i sessions grupals), a més de fer-los cooximetries i espirometries.

Molta activitat als municipis durant tota la setmana

Al llarg de tota la setmana la majoria de centres d’atenció primària de l’ICS Girona han organitzat, en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, diferents accions, més d’un centenar, per conscienciar els seus usuaris de la importància de deixar el tabac. Aquestes han consistit, sobretot, a donar informació a la població de totes les edats sobre els perjudicis que el tabac causa a la salut. També s’han fet proves de saturació, mesures de la pressió arterial, tests de dependència del tabac, i, en tots els casos, s’ha ofert ajuda a la ciutadania per deixar de fumar. També s’han organitzat diverses campanyes per a les xarxes socials, caminades saludables i activitats dinamitzades als parcs urbans de salut, a més de tallers de prevenció i l’intercanvi de cigarretes per fruita.

Sis milions de morts cada any per culpa del tabac

L’any 1987 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 31 de maig com a Dia Mundial sense Tabac. amb la intenció d’alertar sobre els efectes negatius del tabaquisme per a la salut, que comporta gairebé sis milions de morts, cada any, a tot el món.

Actes més destacats dels Equips d’Atenció Primària

EAP Roses: Taules informatives a Castelló d’Empúries, Empuriabrava, Cadaqués i Roses.

EAP Ripoll i Sant Joan de les Abadesses: Taules informatives i de sensibilització; cooximetries i intercanvi de cigarretes per fruita.

EAP Camprodon: Taula informativa i cooximetries.

EAP Llançà: Taules informatives a Llançà, Portbou, Port de la Selva i Colera; Intercanvi de cigarretes per pomes i caramels, xerrada informativa i enquestes a la població.

EAP Santa Clara-Girona: Taula informativa; intercanvi de cigarretes per pomes.

EAP La Jonquera: Taula informativa i estenedor sense fum, per potenciar la consulta de deshabituació tabàquica.

EAP Figueres: campanya per evitar fumar al voltant dels centres escolars, juntament amb l’Ajuntament i ASPCAT; Xerrades als instituts i estenedor sense fum.

EAP Sils-Vidreres-Maçanet de la Selva: Taller de punts de llibre, xerrades, taller de cuina saludable, caminada popular, concurs d’Instagram i taules informatives.

EAP Pineda de Mar: campanya a la Fira d’Entitats i taules informatives.

EAP Blanes: Taula informativa i cooximetries.

EAP Montilivi-Girona: Taula informativa i cooximetries.

EAP Tordera: Taules informatives itinerants.

EAP Sant Hilari-Arbúcies: Consulta oberta d’infermeria per informació sobre tabac; taula informativa i cooximetries; exposició de dibuixos amb les escoles.

EAP Santa Coloma de Farners: Taula informativa i cooximetries.

EAP Banyoles: acció comunitària sobre els perjudicis del tabac

                 

ICSGIRONA
Dijous, 31 Maig 2018