El Trueta realitza gairebé un centenar d’operacions de càncer de fetge i pàncrees cada any

Moment de la formació d'especialistes en cirurgia general i digestiva d'arreu l'estat, a la sala d'actes del Trueta

Durant quatre dies 100 especialistes d’arreu de l’estat s’han estat formant a l’hospital gironí, seguint en directe diverses intervencions quirúrgiques 

El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta realitza cada any una mitjana de 60 operacions de càncer de fetge i 30 de pàncrees, uns tipus de tumors que se situen entre les set primeres causes de mort per càncer a Catalunya.  

Per tal de formar-se específicament en cirurgia hepàtica biliar i pancreàtica un centenar d’especialistes en cirurgia general i digestiva provinents d’hospitals d’arreu de l’Estat espanyol han seguit durant quatre dies la primera edició del curs pràctic que s’ha fet a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

Durant quatre dies els cirurgians han treballat en la posada al dia i actualització sobre exploracions, diagnòstics, indicacions, estratègies i tècniques quirúrgiques i cures post operatòries en cirurgia de fetge, pàncrees i vies biliars, tant les que es practiquen per via oberta com amb tècnica laparoscòpica.

El curs està organitzat pel Servei de Cirurgia de l’Hospital Dr. Josep Trueta, està dirigit pel Dr. Joan Figueras del mateix servei i acreditat per la Societat Catalana de Cirurgia i la Societat espanyola d’oncologia quirúrgica.

Durant el curs els professionals han seguit en directe diverses intervencions quirúrgiques, presentacions preoperatòries de casos clínics i algunes sessions clíniques. També s’han ofert diverses conferències d’actualització sobre metàstasi  hepàtica, complicacions de les hepatectomies o estratègies quirúrgiques davant de diversos tumors, per posar alguns exemples. En elles hi han intervingut diversos professionals de la Unitat de cirurgia hepàtica biliar i pancreàtica, anestesistes, oncòlegs i radiòlegs de l’Hospital Dr. Josep Trueta.

Anualment a Catalunya moren aproximadament 15.700 persones a causa del càncer, essent la primera causa de mortalitat en els homes i la segona en les dones, després de les malalties de l’aparell circulatori. En el cas dels homes el càncer de fetge és el sisè més mortal (5% del casos), seguit del de pàncrees (4,2%) . En les dones, la prevalença d’aquestes malalties se situa en quart lloc el càncer de pàncrees (6,2) i en setè lloc  el de fetge (4,3%)

HOSPITAL
Dimarts, 13 Maig 2014