La Unitat d’Hemodinàmica i la Unitat d’Ictus del Trueta comencen a tractar els pacients que presenten un foramen oval permeable causant d’un infart cerebral

Unitat d'Hemodinamica i Unitat del Ictus preparant els dispositius necessaris per al tractament

Els pacients amb FOP presenten una anomalia al cor, que consisteix en una comunicació entre el costat dret i l’esquerre de l’òrgan

Estudis científics revelen que el FOP és la causa més freqüent d’ictus en pacients joves

La Unitat d’Hemodinàmica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha començat a tractar els pacients que presenten un foramen oval permeable (FOP) que els ha provocat un ictus. Es tracta d’un tractament preventiu per evitar que el FOP pugui originar un altre episodi d’infart cerebral en un futur. Normalment, es tracta de pacients menors de 55 anys. La setmana passada el Trueta va realitzar els dos primers tractaments.

Les persones que tenen un foramen oval permeable (FOP) no estan malaltes, simplement tenen un cor que presenta una comunicació entre el costat dret i el costat esquerre. De fet, és una anomalia molt habitual ja que una de cada tres persones sanes té un FOP i no revesteix cap importància. Amb tot, hi ha evidència científica que posa en relleu que és un fenomen que està estretament lligat als ictus ―ja que en un de cada tres casos d’infart cerebral, els pacients (normalment persones menors de 55 anys) tenen un FOP.

El FOP l’ha tingut tothom durant el període fetal, donat que forma part del recorregut de la circulació de la sang del fetus i, de fet, és el que permet que la sang s’oxigeni. A la majoria de les persones, aquest camí se’ls tanca espontàniament després del part, quan ja no és necessari. Tot i així, en una de cada tres persones aquest canal continua obert, essent d’una mida petita i sense revestir cap importància.

En els darrers anys, s’ha observat que hi ha determinats FOP que presenten unes característiques peculiars. Són justament aquests casos els que estarien lligats a l’existència d’un ictus en persones joves.

Els professionals del Servei de Neurologia de l’Hospital Trueta, que és un referent en aquest camp, participen activament en estudis nacionals i internacionals sobre l’avaluació diagnòstica i el tractament de pacients amb ictus en edats joves.

Segons les dades recollides al Registre d’ictus del centre, un de cada sis pacients és menor de 55 anys i un de cada tres presenta un FOP. Segons els estudis que es duen a terme a la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia del Trueta, que atén un 600 casos a l’any, les causes que han originat l’ictus a aquest grup de pacients joves són diverses, tot i que la més freqüent és l’embolisme cerebral associat al FOP. 

El fet que el FOP es pugui tractar si es diagnostica de manera adequada permet prevenir l’aparició d’un nou ictus. En la majoria de pacients, el tractament més adequat i senzill consisteix en l’antiagregació amb àcid acetil salicílic (aspirina, 100 mg), que evita que es formin nous coàguls i, per tant, que es repeteixi l’ictus. Però en alguns pacients, cal un tractament més intens, que consisteix en l’oclusió percutània del FOP per part dels cardiòlegs hemodinamistes.

El coneixement que s’ha anat adquirint d’aquesta malaltia i la capacitació dels cardiòlegs de la Unitat d’Hemodinàmica per realitzar el tractament han permès la creació d’un equip de treball amb especialistes de neurologia i cardiologia que valoren conjuntament els pacients i determinen quina és la millor indicació terapèutica en cada cas. A partir d’ara, en els casos en què sigui necessària una oclusió percutània no caldrà la derivació a cap altre centre, sinó que seran tractats a la mateixa Unitat d’Hemodinàmica del Trueta.

Primer pla de les mans dels cardiòlegs amb un dels dispositius necessaris per al tractament.

Els cardiòlegs preparant el dispositiu.

La sala d'hemodinàmica amb el pacient i l'equip de cardiologia.

HOSPITAL
Dilluns, 8 Abril 2019