L’Hospital Trueta fa una campanya de sensibilització per als pacients sobre la prevenció de caigudes

L’any 2018 es va avaluar el risc de caiguda d’un total 13.565 pacients ingressats. D’aquests pacients, efectivament, en van caure 93 (la majoria sense fer-se lesions)

Professionals d’infermeria de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta han realitzat aquest matí una campanya de sensibilització sobre la prevenció de les caigudes.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, les caigudes són la segona causa mundial de mort per lesions accidentals o no intencionals. S’estima que un 10 % del total de les caigudes es produeix en els centres hospitalaris. És per aquest motiu que la campanya d’avui ha consistit a fer prendre consciència als usuaris de la importància de tenir en compte certes accions que estan al seu abast per evitar caure durant l’hospitalització; accions que també són aplicables a l’entorn del domicili.

Els professionals d’infermeria avaluen el risc individual que té cada pacient de patir una caiguda, segons les seves característiques. En funció del resultat d’aquesta avaluació, que es fa en el moment de l’ingrés, s’apliquen un seguit de mesures destinades a evitar les caigudes.

A l’Hospital Josep Trueta, durant l’any 2018 es va avaluar el risc de caiguda d’un total de 13.565 pacients ingressats, que representen el 78,7 % d’aquests pacients. Cal tenir present, que als pacients pediàtrics i neonats no són pacients amb potencial risc de caigudes, o sigui que no cal fer-los aquesta avaluació. Durant aquest mateix període va caure un total de 93 pacients, 26 dels quals van tenir algun tipus de lesió ―la majoria, lleu. L’any 2017 es va avaluar el risc de caiguda de 13.288 pacients. Aquell any van caure 104 pacients, dels quals 25 van presentar alguna lesió.

A l’entorn hospitalari, els llocs on es produeixen més freqüentment les caigudes són el llit o el seu voltant, la butaca (quan s’hi volen asseure), el lavabo, la dutxa i el passadís. Les conseqüències solen ser ferides, contusions i, fins i tot, fractures i traumatismes, que poden complicar l’estat de salut dels pacients i allargar el seu ingrés.

El risc de caure d’un pacient augmenta si està desorientat o confús, si està prenent medicació que pot afectar el seu estat físic (amb alteracions del nivell de consciència, disminució de la tensió arterial o augment de la necessitat d’anar al servei, entre d’altres), si està dèbil o presenta mala coordinació o manca de força a les cames o als braços, si ja ha caigut alguna altra vegada o si té problemes de continència d’orina o fecal.

Recomanacions per evitar caure

Algunes de les recomanacions que donen els professionals d’infermeria als pacients amb més risc de patir caigudes són les següents:

• Aixequeu-vos lentament del llit o del sofà per evitar marejos.

• Eviteu córrer per anar al lavabo, per prémer el timbre, etc.

• Eviteu fer les activitats de la vida quotidiana (bany, vestit, etc.) després de la presa de la medicació sedant.

• Feu un ús adequat de les ajudes tècniques: caminadors, bastons, etc.

• Utilitzeu calçat tancat, sense talons i poseu-vos-el correctament.

• Utilitzeu roba adient i poseu-vos-la correctament (controleu-ne la llargària, els botons, etc.).

També recorden als pacients que poden demanar ajuda als professionals de l’Hospital per moure’s, en cas que ho necessitin. Simplement han d’utilitzar el timbre d’avís. Sobretot, recorden que cal avisar ràpidament davant de qualsevol símptoma de mareig.

Durant la campanya de sensibilització, que s’ha dut a terme aquest matí, s'han format 345 persones i s'han repartit 450 tríptics informatius sobre les recomanacions per evitar les caigudes. La campanya ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia i dels casals d’avis de la ciutat de Girona.

 

Vídeo sobre prevenció de caigudes en pacients hospitalitzats:

HOSPITAL
Dimarts, 5 Febrer 2019