El Trueta acull dissabte una jornada informativa sobre el lupus, una malaltia que afecta principalment dones

Durant la sessió es presentarà l’Associació Catalana de Lupus Eritematós Generalitzat

El lupus és una malaltia del sistema immunitari que afecta principalment dones, i que es pot presentar en diferents graus de gravetat

El lupus eritematós sistèmic (LES), conegut habitualment com a lupus, és una malaltia del sistema de defensa; és a dir, del sistema immunitari. En les persones afectades de lupus, aquest sistema immunitari ataca les cèl·lules de l’organisme mateix i els seus teixits, i produeix inflamació i lesions amb diferents graus de gravetat.

El lupus pot afectar qualsevol part de l'organisme, tot i que els llocs més freqüents són les articulacions, la pell i, en les formes més greus, els ronyons, el sistema nerviós i també els pulmons, el cor, els vasos sanguinis i el fetge. És una malaltia crònica i força impredictible en el seu curs, amb alternança de períodes de crisi (brots) i de remissió.

En la seva aparició, hi tenen a veure factors genètics, ambientals i hormonals. El lupus és poc freqüent i és una malaltia infradiagnosticada;  s’estima que afecta entre 5 i 10 persones de cada 10.000 habitants. És més habitual en dones que en homes, de manera que de cada deu afectats nou són dones i només un, home. Les primeres manifestacions de la malaltia s'observen sovint entre els 15 i els 45 anys ―coincidint amb l’edat fèrtil, un aspecte que preocupa molt les dones afectades.

Fins avui dia, aquesta malaltia no té cura i els símptomes es tracten principalment amb cortisona i fàrmacs, que baixen les defenses i que anomenem immunosupressors. Amb la millora del tractament en països desenvolupats, la supervivència és superior al 90 % després de 20 anys d’evolució.

Malauradament, no hi ha cap tractament preventiu per al lupus. El més important per evitar danys és fer-ne un diagnòstic precoç i tractar la malaltia adequadament per persones expertes. Una bona educació dels pacients en el moment del diagnòstic és fonamental per prevenir complicacions futures i, també, el seguiment del tractament.

Per tractar aquests aspectes és molt important la col·laboració entre els professionals de medicina i els pacients, una tasca en la que ajuden moltíssim les associacions. Fruit d’aquesta col·laboració, i amb l’objectiu de millorar els coneixements sobre aquesta malaltia, el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, juntament amb l’Associació Catalana de Lupus, han organitzat una jornada el proper 17 de novembre durant el matí. Durant la 1a Jornada Lupus Girona es parlarà sobre què és la malaltia, com se sap que es pateix, quin ha de ser l’estil de vida dels pacients, i també l’afectació de la malaltia sobre les dones i la seva condició de mares. També durant la Jornada es farà la presentació de l’Associació Catalana del Lupus Eritematós Generalitzat. Les persones interessades a assistir a la Jornada poden fer la seva inscripció en aquest enllaç

HOSPITAL
Dimarts, 13 Novembre 2018