Es posa en funcionament la nova àrea de sales blanques de la Farmàcia del Trueta, una zona estèril on es realitza la preparació de medicaments

Aquesta obra permetrà millorar la seguretat i l’eficiència en el treball. Les noves instal·lacions s’adeqüen a l’increment continu de l’activitat

La primera fase de les obres de millora i modernització del Servei de Farmàcia s’ha acabat i ja estan operatives les noves sales blanques, una zona on l’ambient està controlat pel que fa a la contaminació microbiològica i per partícules, per tal que fer-hi la preparació de medicaments oncològics i d’altres de perillosos, les nutricions parenterals i altres barreges endovenoses. Aquesta primera fase, que ha suposat una inversió de 700.000 euros, ha consistit en una reforma global per adequar dues zones de sales blanques i per reorganitzar els despatxos i la recepció del Servei de Farmàcia mateix. Aquests canvis permetran millorar la seguretat, l’eficiència en el treball. A més, les noves instal·lacions s’adeqüen a l’increment continu de l’activitat.

Fins ara, la preparació de medicaments estèrils es realitzava en dues àrees separades: la zona de preparacions de nutricions artificials i altres barreges endovenoses (que datava dels anys 1980-84), i la zona de preparació de citostàtics o medicaments oncològics ─que es va construir el 2002.

Ara, la nova zona de sales blanques està ubicada en uns espais annexos al Servei de Farmàcia i se n’ha incrementat la superfície, de manera que en una sola àrea hi haurà les dues zones. En una es realitzaran tots els preparats oncològics i els medicaments perillosos, mentre que en l’altra es faran els preparats estèrils i els intravenosos.

L’automatització del magatzem

La segona fase del projecte de millora i ampliació de la farmàcia, que ja ha sortit a licitació pública, consistirà en l’automatització del magatzem de medicaments. El projecte va lligat a la compra d’un equipament (Kardex), que té un cost de més de 430.000 euros i que comprèn la remodelació i la climatització dels espais on ha d’anar instal·lat. Aquest equipament millorarà l’emmagatzematge i la gestió de processos.

Es tracta d’un robot que conté tots els medicaments organitzats de manera eficient i amb les màximes condicions de seguretat. Està estructurat en dos carrousels amb 24 cistelles cadascun, que ocuparan 39 m3. La compra d’aquest robot possibilitarà, entre d’altres, incrementar la productivitat ja que permet preparar diferents comandes a la vegada i millorar les condicions de conservació dels medicaments. A més d’informatitzar la gestió documental, es pretén optimitzar el control d’estocs i gestionar de forma contínua l'inventari. El magatzem del Servei de Farmàcia és l’eix principal de tots els circuits logístics dels medicaments a l’Hospital. Actualment, conté prop d’un miler de referències (exceptuant medicaments d’assajos clínics).

El Servei de Farmàcia de l’Hospital Doctor Josep Trueta està ubicat al soterrani de l’edifici. Manté la mateixa estructura i distribució d’espais que tenia l’any 1968, moment en el qual es va autoritzar la seva obertura. Aquest Servei s’ocupa de l’adquisició, la custòdia, la conservació, el subministrament i la dispensació dels medicaments necessaris per al desenvolupament de l’activitat assistencial de l'Hospital i dels centres d’atenció primària, i dels tractaments extrahospitalaris que requereixin vigilància, supervisió i control. També realitza l’elaboració de fórmules magistrals, el reenvasament, les preparacions intravenoses de medicaments, la nutrició artificial, a més de la preparació de quimioteràpia i la gestió d’assajos clínics.

           

HOSPITAL
Dimarts, 22 Maig 2018