El Servei de Cirurgia Pediàtrica del Trueta i el Santa Caterina, de guàrdia les 24 hores, opera mig miler de pacients l’últim any

Realitza tècniques mínimament invasives i avançades que incrementen els beneficis per al pacient pediàtric, inclosos els nounats i lactants

En l’últim any, el Servei de Cirurgia Pediàtrica dels hospitals Dr. Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt ha intervingut mig miler de pacients en edat pediàtrica. D’aquests, 90 han estat atesos entre les 17 h i les 8 h ─la franja horària que des de fa 2 anys està coberta per una guàrdia localitzable i que permet donar cobertura a les urgències durant les 24 hores del dia.

Aquesta ampliació de l’abast del Servei es va posar en marxa amb la signatura del conveni entre l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital Trueta, per tal d’unificar funcionalment els dispositius d’urgència en cirurgia pediàtrica i d’oferir una assistència integral. La reorganització del Servei ha servit per ampliar fins a quatre el nombre d’especialistes adscrits al centre gironí, que també atén els pacients pediàtrics de l’Hospital de Santa Caterina.

En l’últim any, mig miler d’infants han passat pels quiròfans d’aquest Servei, amb un índex de mortalitat del 0 %. 

Gràcies a aquest acord es fan sessions telemàtiques setmanalment entre professionals del Trueta i Vall d’Hebron, s’ha incrementat la complexitat de les intervencions dutes a terme al Trueta i, pràcticament, s’han eliminat les derivacions de pacients gironins cap a Barcelona. De fet, l’any passat, només tres pacients neonatals van ser derivats a l’Hospital Vall d’Hebron a causa de la complexitat del suport mèdic que requeria la seva patologia. Amb tot, i gràcies a la coordinació clínica i quirúrgica compartida, aquests casos gaudeixen ara d’una millor continuïtat assistencial. Aquesta col·laboració bidireccional permet compartir protocols i procediments amb l’Hospital Vall d’Hebron ─el cap de servei del qual, Manuel López, assumeix el lideratge de l’equip, coordinat a Girona per Enrique Bordón Cabrera. Aquesta col·laboració entre els dos centres està coordinada per Javier Bueno.

L’Equip de Cirurgia Pediàtrica està format per professionals d’anestèsia, infermeria i cirurgia, i compta amb el suport d’una planta d’hospitalització especialitzada i d’una UCI neonatal i pediàtrica.

Atenció integral des de l’etapa fetal

Amb aquesta reorganització del Servei, l’Hospital Trueta ha reforçat el seu paper de referència a la Regió Sanitària Girona en cirurgia pediàtrica. Ofereix una atenció integral a l’infant des de l’etapa fetal i fins al final de l’edat pediàtrica, amb un equip multidisciplinari en perinatologia, cirurgia i UCI neonatal, que fa les intervencions que necessiten els infants, fins i tot els que tenen poques hores de vida, com en el cas dels que pateixen malformacions en la paret abdominal.

Una de les principals novetats ha estat l’increment dels procediments fets per laparoscòpia en diferents patologies, com ara malformacions anorectals, urològiques i hèrnies inguinals.

Precisament, les hèrnies inguinals i umbilicals són la segona patologia més atesa al Servei de Cirurgia Pediàtrica ─un rànquing liderat per les atencions a malformacions urològiques, considerades intervencions quirúrgiques d’alta complexitat. Actualment, al Trueta s’operen totes les patologies en edat infantil, excepte les relacionades amb el cor i amb el cap, que es continuen derivant a l’Hospital Vall d’Hebron.

 

         

HOSPITAL
Dimarts, 8 Maig 2018