El Servei de Nefrologia del Trueta, pioner a l’Estat espanyol en la realització d’ecografies Doppler renals

Per tercer any consecutiu, el Servei ha organitzat un curs per formar nefròlegs en la realització i interpretació de les ecografies Doppler

El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta juntament amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona han organitzat, per tercer any consecutiu, un curs teòric i pràctic d’ecografia Doppler renal. Aquest curs s’ha impartit avui, i hi han assistit una trentena de nefròlegs d’arreu de l’Estat espanyol interessats a implementar la pràctica d’aquest estudi en els seus respectius serveis, una pràctica que és habitual a l’Hospital gironí des de fa uns anys i que l’ha convertit en un referent estatal.

Una ecografia Doppler renal és un estudi ecogràfic en el qual s'utilitza l’efecte Doppler (els ultrasons) per fer la visualització i l’estudi de les artèries que van des de l'aorta fins als ronyons. Això permet fer un examen del flux sanguini que irriga els ronyons. En el camp de la nefrologia i la hipertensió, l’ecografia Doppler s’ha consolidat com una exploració diagnòstica rutinària, que aporta una informació imprescindible per poder fer una valoració global dels pacients. En aquesta prova es pot veure com estan perfosos els ronyons, de manera que permet descartar que el pacient pateixi un problema renal relacionat amb la irrigació del ronyó i també permet avaluar la possibilitat que hi hagi una patologia vascular a les artèries renals, fet que podria provocar una hipertensió arterial refractària o greu.

L’estructura de vasos renal també es pot veure en altres proves, com la tomografia axial computada (TAC) o la ressonància, però l'ecografia Doppler és més senzilla, no calen líquids de contrast, no s'empren radiacions ionitzants      —com en el cas de la TAC— i, per tant, és més segura per als pacients i més assequible.

L’ecografia Doppler renal és una exploració que habitualment fan els metges radiòlegs, però que a l’Hospital Dr. Josep Trueta la van començar a realitzar els nefròlegs fa uns anys enrere, gràcies a la formació que els van impartir els radiòlegs mateixos, tant pel que fa a la realització com a la interpretació de la prova. El fet que siguin els nefròlegs els qui facin la prova en facilita la realització i permet que aquests especialistes puguin fer una valoració més global i acurada del problema renal. Actualment, el Servei de Nefrologia del Trueta du a terme unes 300 ecografies Doppler cada any. 

El Servei de Nefrologia del Trueta ha estat pioner no només pel que fa a la implantació de l’ecografia Doppler en la pràctica clínica, sinó també en la investigació dins l’especialitat nefrològica.

     

 

HOSPITAL
Divendres, 27 Abril 2018