Operació pionera al Trueta per extreure per endoscòpia el recobriment intern de l’esòfag d’una pacient amb càncer

S’ha evitat extirpar l’òrgan i la qualitat de vida de la pacient s’ha mantingut

El Servei de Digestologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, en col·laboració amb el Servei de Cirurgia General i Digestiva, ha dut a terme una intervenció pionera consistent a extreure per via endoscòpica tot el recobriment intern de l’esòfag. La pacient, una dona de 55 anys, patia un tipus de càncer (carcinoma escamós superficial) que en la majoria de casos implica una cirurgia convencional, per la qual cosa se li hagués hagut d’extreure l’esòfag. La dissecció endoscòpica submucosa que se li ha fet, li ha permès conservar l’òrgan fonamental per a la deglució.

Des de 2016, l’Hospital Trueta fa aquest tipus d’intervencions en casos de tumors molt localitzats, però fins ara només s’havien fet extirpacions molt segmentades. En aquest cas, s’ha extret, a través de la boca, la meitat del recobriment intern de l’esòfag, un teixit de 8 centímetres de llargada que revestia tota la circumferència de l’òrgan. La intervenció va durar aproximadament tres hores i la pacient es recupera favorablement.

Pioners en l’ús d’una tècnica per a càncers de còlon

Des de l’any passat el Servei de Digestologia potencia l’aplicació de tècniques d’endoscòpia per a neoplàsies incipients de còlon, estómac i esòfag, que són càncers que, tot i estar en estadis inicials, tradicionalment s’erradiquen amb cirurgia convencional, cosa que allarga el procés de recuperació del pacient. Amb la nova tècnica, cada any es podrà fer un centenar d’intervencions endoscòpiques així, la qual cosa evitarà el quiròfan i la cirurgia oberta.

L’avenç en el camp de les endoscòpies i la millora de l’instrumental que s’utilitza permeten un nou escenari d’oportunitats d’aplicació de diferents tècniques per a cada cas. Una de les més innovadores és la resecció transmural endoscòpica, que el Trueta va ser el primer hospital català de posar en pràctica el 2015 per  als tractament dels tumors de còlon, i que, gràcies a la seva evolució, permet un alt índex de precisió en el procés d’extirpació de l’àrea afectada. El Servei de Digestologia de l’Hospital Trueta també és capdavanter en l’ús de l’anomenada radiofreqüència endoscòpica per al tractament de l’esòfag de Barrett, i en la dissecció endoscòpica submucosa amb bisturí endoscòpic.  

Aquestes tècniques es duen a terme amb una sedació profunda, en comptes de l’anestèsia que s’utilitza en cirurgia convencional, el que simplifica la preparació per a la intervenció i permet al pacient una recuperació molt més ràpida.

Foto arxiu: Al Trueta s'extirpen càncers en fases inicials del sistema digestiu per via endoscòpica.
Aquesta imatge no correspon a la intervenció de la qual parlem a la notícia.

 

 

HOSPITAL
Dimarts, 3 Abril 2018