El projecte del nou Bloc Quirúrgic i de l’Hospital de Dia Oncològic preveu crear un edifici nou de 4.000 m2 i remodelar 2.500 m2 més del Trueta

El projecte guanyador modernitzarà la façana de l’Hospital pel vessant del riu i millorarà la circulació dels vianants per l’exterior del recinte

Es preveu fer cinc quiròfans, a més de totes les àrees de suport necessàries, com ara la de Reanimació,i doblar els punts d’atenció de l’Hospital de Dia Oncològic

La redacció del projecte d’ampliació del Bloc Quirúrgic i de l’Hospital de Dia Oncològic de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, que ha estat adjudicat a l’empresa PMMT, està avançant a bon ritme i en els propers mesos ja es podria donar per acabada. El projecte preveu la construcció d’un edifici nou de 3.900 metres quadrats distribuïts en tres plantes, i la remodelació de 2.500 metres quadrats més de l’edifici actual. En total, doncs, s’actuarà sobre 6.500 metres quadrats. Per tal que el projecte guanyador s’adapti a les necessitats assistencials, l’equip d’arquitectes i enginyers treballen de manera conjunta amb els professionals de l’Àrea Quirúrgica i els d’oncologia.

El projecte preveu incrementar el nombre de quiròfans i totes les àrees de suport necessàries per assumir l’increment d’activitat previsible, a més de dotar de més punts assistencials l’Hospital de Dia Oncològic. L’ampliació de l’edifici es faria elevant-lo dos pisos més per sobre de l’actual edifici de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), de manera que el primer pis acolliria l’Hospital de Dia Oncològic, el segon quedaria de moment com un espai de reserva i el tercer pis acolliria l’ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l’Àrea Quirúrgica que hi ha actualment. També es renovarà l’actual Servei d’Esterilització. La redacció del projecte s’ha fet tenint en compte l’estudi de necessitatsen un escenari futur, que ha dut a terme el CatSalut.

L’Àrea Quirúrgica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ocupa actualment la segona planta de l’edifici principal i consta de vuit quiròfans per a cirurgia programada, dos quiròfans per a cirurgia d’urgències i un quiròfan per a cirurgia major ambulatòria (CMA). El projecte preveu que el centre es doti de cinc sales quirúrgiques més, una de les quals seria per acollir un quiròfan híbrid, és a dir, equipat amb dispositius avançats d’imatge mèdica, que permet realitzar cirurgia mínimament invasiva, tècnica utilitzada principalment en les àrees de cirurgia cardiovascular i neurocirurgia . Així doncs, es passaria dels 11 quiròfans actuals a 16.

Pel que fa a l’Àrea de Reanimació Postquirúrgica passaria de disposar de 9 punts d’atenció a 16, la Unitat de Recepció i Recuperació Preanestèsica i Postanestèsica (URPA) doblaria els punts d’atenció (de 9 a 18) i la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria disposaria de 4 lliteres i 6 butaques.

La proposta guanyadora preveu organitzar els espais interiors respectant els seus usos: hi haurà un passadís de material brut, un passadís estèril, un passadís tècnic per on es farà la mobilització de pacients amb lliteres, i un passadís d’accés obert als usuaris.

Els treballs a l’interior del Bloc Quirúrgic està previst que es realitzin en tres fases: a la primera es farà tota el que seria ampliació, és a dir, els nous espais de l’Àrea Quirúrgica i de l’Àrea de Reanimació, la nova Àrea de Reanimació de la Cirurgia Major Ambulatòria, la nova Àrea de Transferència de pacients i de material i l’adequació del nucli d’ascensors. A partir de la segona fase s’entraria a remodelar els espais actualment en ús: primer es faria l’adequació d’una nova àrea preanestèsica i postanestèsica, d’una àrea de suport a l’Àrea de Transferència i d’una àrea de suport quirúrgic que seria el passadís de material brut, és a dir, el lloc per on passaria tot el material no esterilitzat, els residus.... I, finalment,en la tercera i última fase s’actuaria a l’Àrea Quirúrgica associada al passadís estèril. 

Modernitzar l’exterior de l’Hospital

El projecte sobre el qual s’està treballant permetrà modernitzar l’aspecte exterior del Trueta, pel vessant que dona al riu, on anirà aquest edifici annex. El disseny relacionarà l’aspecte ceràmic de la façana actual amb l’entorn de vegetació natural del vessant del riu. El nou bloc estarà connectat amb l’Hospital, conservant patis interiors entre els dos edificis, de manera que pugui mantenir la ventilació i lail·luminació natural.

El projecte també preveu un canvi de circulació de vianants a l’entorn del recinte hospitalari, ja que s’habilitarà una passarel·la que connectarà l’actual edifici de Consultes Externes i l’aparcament públic amb l’entrada principal de l’ICO, de manera que s’escurçarà el trajecte actual que han de fer els pacients i els seus acompanyants. Aquesta passarel·la es construirà per sobre de l’actual pàrquing d’ambulàncies i permetrà reduir a més del doble la distància entre els dos edificis.

Una obra molt necessària

Aquesta obra es considera molt necessària per poder incrementar la capacitat de resposta del Bloc Quirúrgic actual, amb l’objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d’activitat quirúrgica oncològica i d’alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.

Un cop s’hagin fet els treballs, s’equiparan els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el Bloc Quirúrgic en un equipament modern, amb l’objectiu de fer cirurgia robòtica, laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles.

Ampliació de l’Hospital de Dia Oncològic

Pel que fa a l’ampliació de l’Hospital de Dia Oncològic, actualment consta de 25 places, molt insuficients, tenint en compte les recomanacions que fa el Departament de Salut. El projecte preveu passar de les 25 places actuals a 40.

   

HOSPITAL
Divendres, 15 Desembre 2017