L’hospital Trueta fa una campanya de sensibilització als pacients sobre la prevenció de caigudes

S’estima que un 10% de es caigudes es produeixen durant l’ingrés en un centre hospitalari

Professionals d’infermeria de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta han realitzat aquest matí una campanya de sensibilització sobre la prevenció de les caigudes. S’estima que un 10% del total de les caigudes es produeix en  els centres hospitalaris. És per aquest motiu que la campanya d’avui ha consistit en fer prendre consciència als usuaris de la importància de tenir en compte certes accions que estan al seu abast per evitar caure durant l’hospitalització, accions que també són aplicables a l’entorn del domicili.

 

A l’entorn hospitalari, els llocs on es produeixen més freqüentment les caigudes són el llit o el seu voltant, la butaca quan s’hi volen asseure, el lavabo, la dutxa i el passadís. Les conseqüències solen ser ferides, contusions i fins i tot fractures i traumatismes que poden complicar l’estat de salut del pacient i allargar el seu ingrés.

Els professionals d’infermeria avaluen el risc individual, que té el pacient de patir una caiguda, segons les seves característiques. En funció del resultat d’aquesta avaluació, que es fa en el moment de l’ingrés, apliquen una sèrie de mesures destinades a evitar-ho. El risc de caure d’un pacient augmenta si està desorientat o confús, si està prenent medicació que pot afectar el seu estat físic (alterant el nivell de consciència, disminuint la tensió arterial, o augmentant la necessitat d’anar al servei, entre d’altres), si està dèbil o presenta mala coordinació o manca de força de les cames o dels braços, si ja ha caigut ja alguna altra vegada o si té problemes de continència d’orina o fecal.

A l’Hospital Josep Trueta, en el primer semestre de 2017 s’han avaluat el risc de caiguda a un total 7.237 pacients ingressats, dels quals en un 95% (6.871) el resultat de l’avaluació ha certificat que eren pacients amb un risc de caiguda evident. Durant aquest mateix període van caure un total de 63 pacients, 35 dels quals van tenir algun tipus de lesió. Al 2016 es va avaluar el risc de caiguda a 15.405 pacients, dels qual es van prendre precaucions en 13.262 pel risc que presentaven. Aquell any van caure 119 pacients, dels quals 62 van presentar alguna lesió.

Algunes de les recomanacions que donen els professionals d’infermeria als pacients amb més risc de patir caigudes són les següents:

• Aixecar-se lentament del llit o del sofà per evitar marejos.

• Evitar córrer per anar al lavabo, per prémer el timbre, etc.

• Evitar fer les activitats de la vida quotidiana (bany, vestit, etc.) després de la presa de la medicació sedant.

• Fer un ús adequat de les ajudes tècniques: caminadors, bastons, etc.

• Utilitzar calçat tancat, sense talons i correctament posat.

• Utilitzar roba adient i correctament posada (cal controlar llargàries, botons, etc.)

També recorden als pacients que poden demanar ajuda als professionals de l’hospital per moure’s, en cas que ho necessitin. Simplement han d’utilitzar el timbre d’avís. Sobretot recorden d’avisar ràpidament davant de qualsevol símptoma de mareig.

Durant la campanya de sensibilització que s’ha dut a terme aquest matí, s'han format a 265 persones i s'han repartit 700 tríptics informatius sobre les recomanacions per evitar les caigudes. La campanya ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català d’Oncologia i de casals d’avis de la ciutat de Girona.

   

 

HOSPITAL
Dimarts, 12 Desembre 2017