La Unitat d’Ictus del Trueta celebra els 20 anys fent ecografies a més d’un centenar d’usuaris

Avui s’han fet proves en el marc del Dia Mundial d’aquesta malaltia, que l’any passat va provocar l’activació del Codi ictus 528 vegades a la Regió Sanitària Girona

L’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha celebrat avui el Dia Mundial de l’Ictus, amb la realització de proves ecogràfiques i la difusió d’informació al vestíbul del centre hospitalari. Professionals del Servei de Neurologia han fet aquestes proves a més d’un centenar d’usuaris, per comprovar l’estat de les seves artèries. Malgrat que el Dia Mundial d’aquesta malaltia és el 29 d’octubre, el centre gironí n’ha avançat la data.

Els actes d’enguany coincideixen amb la celebració del 20è aniversari de la creació de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Dr. Josep Trueta, la primera a Catalunya i una de les pioneres de l’Estat. Els professionals de la Unitat van ser líders al país en la publicació de protocols de maneig de pacients en aquesta unitat especialitzada i també van impulsar la implantació rutinària de trombolítics als pacients afectats, una actuació que ha permès, en aquests 20 anys, reduir en un terç la taxa de mortalitat que avui se situa al voltant del 8 %.

La Unitat multidisciplinària es va crear el 1997. Només dos anys abans l’Organització Mundial de la Salut va recomanar que, en un període de 10 anys, tots els afectats per un ictus havien de poder ingressar en una unitat especialitzada.

Les activacions del Codi ictus creixen cada any

Per prevenir l’ictus és especialment transcendent conèixer quins són els factors de risc modificables (la hipertensió, la diabetis, les malalties de cor —i, d'una manera particular, la fibril·lació auricular— el consum excessiu d'alcohol, el colesterol, el tabac, l’obesitat, la síndrome metabòlica i l’apnea del son) i disposar d'una atenció neurològica urgent i coordinada com la que ofereix el Codi ictus.

El Codi ictus és un codi d’emergència que s’activa a partir de la Xarxa d’Hospitals Comarcals, de referència i terciaris, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Es va posar en marxa a Catalunya l’any 2006, però a la Regió Sanitària Girona ja funcionava des de l’any 2002. Aquest model sectorial permet identificar ràpidament els malalts amb ictus agut i amb determinades característiques clíniques (criteris d'activació del Codi ictus) i traslladar-los, al més aviat possible, fins a l'hospital de referència més proper amb capacitat per avaluar-los, diagnosticar-los i tractar-los, si fos necessari, amb fàrmacs trombolítics. L’activació d’aquest Codi ha anat augmentant any rere any. A la Regió Sanitària de Girona l’any 2016  es va activar fins a 528 vegades —un 9 % més que el 2014, i molt lluny de les 104 vegades de fa 15 anys. I és que el temps transcorregut entre l’aparició dels símptomes i l’administració del tractament és importantíssim, ja que com menys temps passa més probabilitats de recuperació té el pacient.

El Trueta atén més de 1.200 pacients cada any amb afectacions neurològiques

L’Hospital Trueta és el centre de referència pel que fa al tractament de l'ictus a la Regió Sanitària Girona. El Servei de Neurologia atén més de 1.200 ictus cada any, dels quals necessiten ingressar a la Unitat d’Ictus entre 500 i 600 pacients. Un 70 % d’aquests pacients són autònoms al cap de tres mesos. Els fàrmacs trombolítics són els que han mostrat ser més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores, i a l'Hospital Trueta s'administren de forma habitual. Aquest tractament consisteix en l’intent de dissolució del trombe que ha clos l’artèria i que dificulta la correcta circulació cerebral. El tractament amb un fàrmac endovenós es pot administrar als pacients en qui no té contraindicació i que arriben als centres hospitalaris dins les quatre o cinc hores següents a l’inici dels símptomes de l’ictus, en casos seleccionats dins les 9 hores posteriors.

El subministrament d’aquest tractament permet que en el 51 % dels casos els pacients siguin asimptomàtics al cap de 3 mesos d’haver patit l’infart cerebral.

 

 

 

HOSPITAL
Divendres, 27 Octubre 2017