La nova Unitat d’Arrítmies del Trueta permetrà implantar fins a 120 desfibril·ladors i fer 300 estudis electrofisiològics cada any

Les obres ja han començat i la Unitat entrarà en funcionament abans d’acabar l’any

La Unitat d’Arrítmies de l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta entrarà en funcionament abans d’acabar l’any, després que aquest setembre s’hagin iniciat les obres d’adequació dels espais que ocuparà. La posada en marxa de la nova Unitat del Servei de Cardiologia dotarà el Trueta i tota la Regió Sanitària d’un equipament de primer nivell amb aparells d’última generació, cosa que  capacitarà l’Hospital per dur a terme unes intervencions que fins ara s’havien de programar a hospitals de Barcelona.

Concretament, des de fa uns mesos, l’Hospital Trueta ja ha assumit la implantació d’una vintena de desfibril·ladors automàtics implantables (DAI) cardíacs per als pacients que requereixen estar hospitalitzats i monitorats fins a la implantació del dispositiu. El fet de poder-los fer el procediment al Trueta permet que aquesta espera es redueixi a pocs dies, i que també el seguiment posterior es faci en aquest Hospital. La resta de casos —entre 50 i 60— es s'han continuat derivant a l’Hospital Clínic de Barcelona per implantar el desfibril·lador als pacients, tal com es feia fins ara en tots els casos de la Regió Sanitària de Girona. Amb tot, es calcula que quan la nova Unitat estigui consolidada  es posaran desfibril·ladors a uns 120 pacients gironins.

Els DAI estan indicats per a determinats pacients que presenten arrítmies que poden ser mortals. Normalment, són pacients amb una insuficiència cardíaca molt avançada, amb cardiopatia isquèmica o amb malalties cardíaques genètiques. També es continuarà fent la implantació de marcapassos, una tècnica que ja duen a terme els professionals de Cardiologia del Trueta, que n’implanten uns 700 cada any a pacients de tota la demarcació.

Està previst que la sala d’Electrofisiologia entri en funcionament a partir del desembre. Es calcula que aquí es realitzaran uns 300 estudis electrofisiològics cada any; estudis encaminats a detectar i tractar irregularitats en el batec del cor, a través de procediments per cateterisme.

La nova Unitat estarà ubicada a la sisena planta del Trueta. Constarà d’una zona de tractament de les arrítmies, d’un espai de control dels pacients i també compartirà amb la sala d’Hemodinàmica una zona de recuperació, amb vuit llits.

Per permetre la creació de la Unitat d’Arrítmies s’ha hagut d’habilitar un nou espai per a la imatge cardíaca, que s’ha traslladat a la setena planta. Per a la nova Unitat d’Imatge s’ha adquirit aparellatge d’última generació que arribarà al centre en els propers dies.

El Trueta té una població de referència de 741.000 habitants, xifra que el converteix en el segon hospital amb més població de Catalunya. Amb aquesta inversió en les unitats d’Arrítmies i d’Imatge, que s’apropa als 4 milions d’euros en obres i l’aparellatge, l’Hospital Trueta fa una aposta ferma per una cardiologia capdavantera del màxim nivell, que proveeixi els pacients del territori d’una valoració acurada i uns tractaments amb tecnologies innovadores, sense necessitat de ser traslladats a altres hospitals.

  

      Hemodinàmica compartirà una zona de recuperació amb vuit llits amb la Unitat d'arrítmies

HOSPITAL
Divendres, 29 Setembre 2017