El Trueta promou la higiene de mans, centrada en la lluita contra la resistència als antibiòtics

Es fan tallers als usuaris perquè apliquin bé les tècniques de desinfecció

Avui se celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, que enguany se centra en la lluita contra la resistència als antibiòtics. Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, ja sigui contaminant les superfícies que, amb posterioritat, tocaran els mateixos malalts, o bé en contactar amb objectes contaminats i tocar els malalts sense haver fet una higiene prèvia. L’acció per evitar que les mans actuïn com a vector sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la fricció de les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. Tant l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com els Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) concedeixen a aquesta acció un grau d’evidència científica màxim.

En aquest sentit, com cada any l’Hospital Trueta ha organitzat una sèrie d’activitats per promoure la bona pràctica en aquest camp, tant entre els professionals com també entre els pacients ingressats i els seus familiars. Durant avui, s’ha instal·lat una taula informativa al vestíbul de l’Hospital, on, a més, d’explicar les tècniques més apropiades de neteja de mans, s’ha convidat els usuaris del centre a fer-ne un taller formatiu. Així doncs, se’ls ha ofert una solució alcohòlica de desinfecció de mans i ells hi han hagut d’aplicar les tècniques de fricció; després, una màquina d’ultraviolats ha revelat si aquestes s’han realitzat bé o, si per contra, han quedat racons de les mans sense desinfectar. L’objectiu d’aquesta acció amb els usuaris és explicar-los que els pacients i els seus acompanyants han de fer una higiene adequada després de tocar objectes o superfícies a l’habitació o a la consulta i, especialment, abans i després del contacte amb altres persones. A la mateixa entrada del centre es faran simulacions de diverses situacions quotidianes en les quals cal la higiene de mans. També s’emeten vídeos promocionals al canal gratuït de televisió de les habitacions i es fan diverses accions a les diferents unitats d’hospitalització per sensibilitzar professionals, pacients i acompanyants.

Per a aquest 2017, l’Organització Mundial de la Salut ha escollit l’eslògan “La lluita contra la resistència antibiòtica és a les vostres mans” i ha fet una crida a treballadors sanitaris, directors i administradors d’hospitals, responsables polítics i als caps de prevenció i control d’infeccions per tal d’impulsar campanyes preventives a través d’una bona higiene de mans.

L’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, gràcies a la motivació dels professionals i les tècniques que s’hi utilitzen, és un dels hospitals referents en aquesta matèria i, des de fa més de 10 anys, duu a terme una tasca important de promoció.

Fotografies per descarregar

Activitats al vestíbul de l'Hospital Trueta amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans
Professionals sanitaris ensenyen com realitzar una correcta higiene de mans
Fent una simulació sobre com fer una correcta higiene de mans

 

HOSPITAL
Divendres, 5 Maig 2017