L’adolescència és una etapa en la que les intervencions han d’anar dirigides al propi adolescent, a la famÃlia i al grup d’amics.
Les lÃnees de treball van encaminades a:
- Donar coneixements
- Treballar amb les creences: susceptibilitat, severitat, beneficis i barreres. El coneixement i les creences ens ajuden a treballar les actituds.
- Norma subjectiva que implica intenció en la conducta.
- Habilitats.
Els equips d’atenció primà ria de l'ICS estan treballant en el Programa Salut, Escola i Comunitat com un agent de salut més, conjuntament amb professionals d’ensenyament, de salut mental, tècnics municipals d’esports i lleure, treballadors socials, etc... Aquest programa és una actuació promoguda pels departaments d'Educació i Universitats i de Salut, per tal d'impulsar la promoció i prevenció de la salut a l'escola i coordinar millor les accions en el territori. S'adreça a la població adolescent de segon cicle d'ESO (tercer i quart) dels centres públics i concertats. Dins aquest programa, els referents de l'atenció primà ria fan:
-
Detecció de problemes i situacions de risc:Â
-
Problemes relacionats amb el consum de substà ncies tòxiques com el tabac, alcohol, substà ncies il·legals, aixà com sobre hà bits que comportin riscos per a la salut.
-
Situacions de risc relacionades amb la conducta alimentà ria o amb lasalut mental, l'afectivitat i la sexualitat.
-
Â
- Anamnesis i consells sobre el risc d’accidents, tant en activitats de temps lliure com accidents de circulació.
- Valoració i consell en relació a la conducta alimentà ria i a la imatge corporal.
- Promoció de conductes saludables en relació a la sexualitat, prevenció d’embarassos de risc i de malalties de transmissió sexual.
- Valoració i promoció del desenvolupament personal i social.
- Detecció d’adolescents amb problemes de control d’impulsos i conductes agressives, que provoquen problemes d’integració social.
Â